Azerbejdžan optužio Jermeniju da bombarduje civile

Autor: Tanjug, Republika

Svet

04.10.2020

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo inostranih poslova Azerbejdžana izdalo je saopštenje u kojem Jermeniju optužuje da raketira civilne ciljeve, infrastrukturne objekte i civilno stanovništvo.

Foto: Ilustracija

U saopštenju, koje je prenela Ambasada Azerbejdžana u Beogradu, tvrdi se da "oružane snage Jermenije neprekidno ciljaju i gađaju raketama zemlja-zemlja civilno stanovništvo i civilnu infrastrfukturu u gradovima Tartar i Horadiz u oblasti Fuzuli".

Drugi najveći azerbejdžanski grad Gandža, navodi se, našao se na udaru raketa koje su lansirane sa jermenske teritorije.

U dosadašnjim raketnim napadima oružanih snaga Jermenije poginula su 22 azerbejdžanska civila, među kojim i dvoje dece, a ranjeno je ukupno 74 ljudi, kaže se u saopštenju.

- Namerno targetiranje civila i civilnih objekata od strane jermenskih snaga predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i svih međunarodnih humanitarnih propisa - navodi MIP Azerbejdžana.

Uprkos brojnim upozorenjima Azerbejdžana, kako direktnim tako i onim u kojima su posredovale relevantne međunarodne organizacije, nastavak napada na civile od strane Jermenije predstavlja potvrdu agresivne politike Jermenije i namernog ubijanja nedužnih civila, kaže se u saopstenju.

Naglašava se da je ovakva vojna provokacija Jermenije čini da se situacija pogoršava, dok situacija na terenu potvrđuje nameru Jermenije da proširi zonu konfrontacije i vojnih operacija.

Oružane snage Azerbejdžana, napominje se, preduzimaju adekvatne kontramere s ciljem da se sačuvaju životi civila.

"Apelujemo na Jermeniju da se pridržava normi i principa međunarodnog prava, uključujući i međunarodnog humanitarnog prava, kao i da primeni zahteve formulisane u rezoluciji Saveta bezbednosti UN i momentalno sprovede bezuslovno i kompletno povlačenje sa okupiranih azerbejdžanskih teritorija", navodi se u saopštenju MIP Azerbejdžana koji prenosi ambasada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading