Azerbejdžan spreman da prekine sve akcije, POD JEDNIM USLOVOM!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

30.09.2020

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je danas da je ta zemlja spremna da prekine vojne operacije u Nagorno-Karabahu ako se jermenske trupe potpuno povuku iz regiona.

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera English
Ilham Alijev

Alijev je rekao da Azerbejdžan mora da uspostavi teritorijalni integritet, a da Jermenija mora da odustane od, kako je naveo, "okupacione politike".

- Umesto toga, jermenski premijer postavlja nam uslove, postavio nam je sedam uslova. Nedavno sam izjavio da te uslove odbijamo. Mi imamo samo jedan uslov - da Oružane snage Jermenije u punom sastavu i odmah napuste naše krajeve - rekao je Alijev na sastanku sa ranjenima u borbama, prenosi Sputnjik.


On je dodao da, ako jermenska vlada ispuni taj uslov, "borbe će prestati, krv će prestati da se proliva i u regionu će se uspostaviti mir". "Mi želimo mir i želimo rešenje sukoba“, naglasio je azerbejdžanski lider.

On je ocenio i da su neprikladni pozivi na dijalog, u svetlu zaoštravanja sukoba u Nagorno-Karabahu.

U tom kontekstu istakao je da postoji međunarodni format koji se bavi pregovorima, ali je naveo da taj format nije postigao nikakve rezultate.

- Zbog toga smatram da su u trenutnim uslovima pozivi bilo koje strane na dijalog neumesni -      poručio je Alijev.
 

Prema njegovim rečima, jedini razlog zbog kojeg je Azerbejdžan bio odan pregovorima bila je nada.

- Ohrabrivali su nas i davali nam određene signale: budite strpljivi i pitanje će se rešiti - rekao je Alijev.

On je dodao da je i ranije upozoravao da će, ako pregovori ne daju rezultate, Azerbejdžan to pitanje rešiti vojnim putem.

- Naš cilj je pravedan, želimo da vratimo svoj teritorijalni integritet i to ćemo učiniti. Azerbejdžan mora da uspostavi teritorijalni integritet. Borbe koje traju četvrti dan imaju za cilj obnavljanje istorijske pravde. Nagorno-Karabah je istorijska teritorija Azerbejdžana - rekao je Alijev.

On je dodao da niko ne može da natera njegovu zemlju da napusti teritorije nad kojima su, kako je naveo, uspostavili kontrolu tokom četvorodnevnih borbi u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu.

- Tokom cetvorodnevnih borbi azerbejdžanska vojska je, sprovodeći uspešne operacije, oslobodila strateške kote, nekoliko naselja. Nakon duge pauze vratili smo se na svoje zemlje, razvili tamo svoju zastavu i više nas niko ne može isterati - rekao je Alijev.
 

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji dodira u Nagorno-Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika.

Prema navodima Ministarstva odbrane Jermenije, Nagorno-Karabah je bio meta vazdušnih i raketnih napada.

Jerevan tvrdi da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading