JERMENI TRAŽE POMOĆ PROTIV SAVEZNIKA AZERA: Mole Merkelovu da obuzda Erdogana!

Autor:

Svet

29.09.2020

21:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oružani sukobi između azerbejdžanskih i jermenskih snaga nastavljeni su juče u spornoj kavkaskoj oblasti Nagorno Karabah, za tri dana je poginulo oko 100 ljudi, uključujući i civile, a vlasti u Ankari otvoreno su saopštile da je Turska spremna da podrži Azerbejdžan na bojnom polju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Erdogan i Merkelova

- Želimo da se pitanje Nagorno Karabaha reši radikalno. Uložili smo puno napora u ovo, ali bezuspešno. Uvek smo bili blizu Azerbejdžana - i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom. Nastavićemo i dalje da budemo solidarni - izjavio je nakon posete azerbejdžanskoj ambasadi u turskoj prestonici šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan zatražio je od nemačke kancelarke Angele Merkel da "obuzda agresivnu politiku Turske" u regionu.

- Pašinjan je ukazao da od početka pogoršanja situacije na jermensko-azerbejdžanskoj granici u julu Turska pokazuje neviđenu aktivnost u regionu - saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kremlj i Pompeo za prekid sukoba

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija želi prestanak sukoba oko Nagorno Karabaha i dodao da je Moskva u neprestanom kontaktu sa vlastima u Turskoj, Jermeniji i Azerbejdžanu.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo pozvao je Jerevan i Baku da prekinu neprijateljstva.

Portparol Merkelove objavio je da je ona razgovarala i sa Pašinjanom i sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i zatražila obustavu sukoba.

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da je turski lovac F-16 oborio jermenski avion su-25. Navedeno je da se incident dogodio u jermenskom vazdušnom prostoru, a prilikom obaranja jurišnog lovca jermenski pilot je poginuo.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Aleksandar Vučić

Vučić: Nema tamo srpskog oružja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je pisanje regionalnih medija o tome da jermenska vojska koristi rakete srpske proizvodnje za gađanje naselja u oblasti Fizuli.

- Naslušao sam se raznih gluposti da se ubijaju srpskim oružjem. Nema tamo srpskog oružja. Tenkovi, avioni, bespilotne letelice... Ništa od toga nije naše - rekao je Vučić.

On je upitao da li to znači da bi, ako neko napadne Srbiju, a mi se branimo, bili krivi Rusi, Amerikanci ili Francuzi, od kojih kupujemo oružje. Vučić je dodao da je Srbija prodavala samo municiju nešto više Azerbejdžanu, ali da je to rađeno po međunarodnim propisima i da je bilo dozvoljeno.

- Mi im želimo mir, to su dva naša bratska naroda. Nadamo se da će smoći snage da izađu iz sukoba - rekao je Vučić.

Ambasada Azerbejdžana u Beogradu saopštila je da su sve akcije koje ta država preduzima u sukobu sa Jermenijom u okviru sopstvenih međunarodno priznatih granica, kao i da očekuje od Srbije da bude na njenoj strani u tom sukobu, "uzimajući u obzir da je Azerbejdžan od 2008. podržavao srpsku poziciju po pitanju Kosova". Potpredsednik srpske vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da azerbejdžansko-jermenski sukob može da nam bude upozorenje kako je malo potrebno da se raspali neki rat tamo gde to tinja godinama.

Jermenske vlasti razmatraju uspostavljanje vojno-političkog saveza sa međunarodno nepriznatom Republikom Arcah, koja obuhvata Nagorno Karabah i druge manje oblasti u Azerbejdžanu sa većinskim jermenskim stanovništvom. Iz Jerevana je saopšteno da je jermenska vojska prisiljena da koristi oružje velikog dometa u Nagorno Karabahu, čije su lokalne snage oborile avion i dva helikoptera azerbejdžanske vojske, kao i da je jedan civil poginuo u granatiranju jermenskog Vardenisa na granici s Azerbejdžanom.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da je deset azerbejdžanskih civila poginulo otkako su počeli sukobi.

RepublikaFoto: ST/Đ.KOJADINOVIĆ
Miloš Biković

Turci proglasili Bikovića plaćenikom u Jermeniji

Turski sajt derindusunce.org je na Tviter nalogu objavio fotografiju glumca Miloša Bikovića u srpskoj uniformi sa snimanja filma "Košare", uz potpis slike u kojem piše "Srpski plaćenik Aleksa Đurić viđen u Jermeniji... Vagner (ruska plaćenička organizacija) nije daleko..." Biković je na to reagovao komentarom da je zbunjen, ali se laž ubrzo proširila društvenim mrežama, pa je izmišljeni plaćenik postao "veteran iz rata na Kosovu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading