NOVO ŽARIŠTE: U Briselu više od 2300 novozaraženih koronom!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

27.09.2020

10:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dnevni prosek novozaraženih virusom KOVID-19 u posednjih nedelju dana u Briselu je 2305 odnosno 340 inficiranih na 100 hiljada stanovnika.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U pitanju je porast od 460 dnevno inficiranih u odnosu na sredinu septembra što Brisel stavlja na prvo mesto žarišta epidemije u Belgiji.

Cela Belgija je zbog drastičnog porasta novozaraženih korna virusom prošle nedelje stvrstana u ”crvenu” zonu na EU KOVID-19 mapi uz upozorenja na trend ”visokog rizika” od zaraze.

Istovremeno, Veće za nacinalnu bezbednost odlučilo je da od 1.oktobra smanji postojeće restriktivne mere tako da Belgijanici više neće biti u obavezi da nose zaštitne maske svuda, a trajanje obaveznog karantina se sa 14 dana skratilo na 7 dana u slučaju negativnog testa.

Belgijske nacionalne vlasti ovakve mere obrazlažu potrebom uvođenja strategije koja će biti ”održiva na duži period”, a koja podrazumeva ”što je moguće više normalizovati postojeću situaciju” i živote građana u situaciji kada se ne vidi kraj pandemije.

Sa druge starane, vlasti Brisela uvele su strožije mere od onih koje važe na nacionalnom nivou.

U svih 19 briselskih komuna građani će napolju uvek morati da imaju zaštinu masku ”pri sebi” koju će morati da nose kada se nađu u većoj grupi odnosno na prometnim ulicama.

Radno vreme barova je skraćeno je na 23 časa, zabranjeno je okupljanje više od 10 osoba između 23:00 i 06:00, sve prodavnice hrane i pića moraju biti zatvorene do 22 časa, a zabranjena je i konzumacija hrane na garadskim pijacama.

U Belgiji je od početka eandemije Kovida-19 ukupno potvrđeno 112.803 slučaja infekcije novim korna virusom.

Ukupan broj smrtnih slučajeva porasto je na 9974 sa prosečno 4 smrtna slučaja dnevno.

Zbog infekcije koronavirusom i mera karantina u Briselu je prošle nedelje otkaza samit EU lidera kao i sastanka delegacija Beogrda i Prištine u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading