NOVA VAŽNA KANDIDATURA ZA NAGRADU ZA MIR: I Putin i Tramp u trci za Nobela

Autor:

Svet

24.09.2020

20:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo dve nedelje nakon što je norveški poslanik i bivši šef delegacije te zemlje u Parlamentarnoj skupštini NATO Kristijan Tibring-Gjede predložio predsednika SAD Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir u 2021, stigao je odgovor iz Rusije i nominacija predsednika Vladimira Putina.

RepublikaFoto: AP Photo/Susan Walsh
Putin i Tramp

Šefa Kremlja je za ovu nagradu kandidovala grupa ruskih javnih ličnosti sa piscem Sergejem Komkovim na čelu, koji je Putinovu nominaciju objavio na Fejsbuku.

- Proces nakon podnošenja moje prijave Nobelovom komitetu već je započeo! I niko ne može da ga zaustavi - napisao je Komkov na ovoj društvenoj mreži.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kremlj: Nije problem i ako ne dobije nagradu

Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio je da Kremlj nije nominovao predsednika Rusije Vladimira Putina za Nobelovu nagradu, već pisac Sergej Komkov. Peskov je dodao da ako Putin dobije nagradu, biće sjajno, a ako ne dobije, nije problem.

Međutim, Komkov tvrdi da je njegovu prijavu za kandidaturu Putina Nobelov komitet u Oslu primio 10. septembra. Sputnjik prenosi da je Komkov na konferenciji za medije rekao da je pažljivo pratio put preporučenog pisma i naveo da je odmah po prijemu ruske prijave nominovan i Tramp. Američkog predsednika je za Nobelovu nagradu 9. septembra predložio poslanik norveškog parlamenta Kristijan Tibring-Gjede i to za posredovanje u mirovnom sporazumu između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Potom je, dva dana kasnije, švedski poslanik Magnus Jakobson objavio da je takođe nominovao Trampa, kao i vlasti u Beogradu i Prištini, povodom sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa koji je potpisan u Beloj kući.

Za Nobel predložen i vođa ruske opozicije Aleksej Navaljni, koji se u Berlinu i dalje oporavlja od posledica trovanja

Putina su već 2013. za Nobel za mir predložili ruski poslanik Josif Kobzon i Međunarodna akademija duhovnog jedinstva i saradnje među ljudima, a kao razlog za nominaciju tada je navedeno "učešće u rešavanju sukoba u Siriji i nastojanja za zaustavljanje američke vojne invazije Sirije". Pisac Komkov nije obrazložio ovogodišnju nominaciju, a zanimljivo je da je iz Rusije prošle nedelje u Oslo stigao i predlog grupe akademika koji su predložili opozicionog vođu Alekseja Navaljnog za Nobela. Navaljni se u Berlinu i dalje oporavlja od posledica trovanja, za koje je Nemačka optužila upravo Putina i ruske vlasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading