INTERPOL ODBIO ZAHTEV ANKARE: Palestinski lider Muhamed Dahlan nije na crvenoj poternici

Autor: Republika

Svet

22.09.2020

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U dopisu „Radne grupe za obaveštavanje i objavljivanje“ od 22. avgusta 2020. godine, navodi se da je Generalni sekretarijat Interpola obavestio svoje nacionalne centralne kancelarije u svim državama članicama organizacije, da je doneo odluku o odbijanju turskog zahteva za izdavanje međunarodnog naloga za hapšenje (crvene poternice) palestinskog lidera Muhameda Dahlana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Muhamed Dahlan

Ova odluka da se odbaci turski zahtev doneta je za  manje od 24 sata nakon što je Nacionalni centralni biro INTERPOL-a u Ankari 21. avgusta objavio zahtev za hapšenje Dahlana, koji trenutno boravi u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, optužujući ga za špijuniranje egipatskih i palestinskih državljana koji borave na teritoriji Turske.

U svom dopisu upućenom svim INTERPOL-ovim nacionalnim centralnim biroima širom sveta, „Radna grupu za obaveštavanje i objavljivanje“ navodi  da je Generalni sekretarijat INTERPOL-a odlučio da odbije zahtev koji je podnela Turska, zbog nepoštovanja člana 3. Ustava INTERPOL-a. Prema dopisu „Radne grupe za obaveštavanje i objavljivanje“, Generalni sekretarijat je obavestio Nacionalni centralni biro u Ankari da „u ovom slučaju nije moguće da se ostvari bilo kakva saradnja sa policijom putem INTERPOL-ovih kanala“.

 

Štaviše, u dopisu se navodi da su „sve informacije vezane za gospodina Dahlana izbrisane iz baza podataka INTERPOL-a“, i da „Generalni sekretarijat neće preduzimati nikakve radnje u vezi sa dopisom koji se odnosi na zahtev za izdavanje naloga za hapšenje, koji je 21. avgusta 2020. godine objavio Nacionalni centralni biro u Ankari”, kao i da se „nikakva policijska komunikacija ili saradnja u ovom slučaju ne može odvijati putem INTERPOL-ovih kanala“, i da su „sve države članice [u obavezi] da ažuriraju svoje nacionalne baze podataka u skladu s tim“.

Podsećanja radi, Turska je prvi put u decembru 2019. godine pokušala da izda međunarodnu poternicu za Muhamedom Dahlanom, optužujući ga za učešće u pokušaju državnog udara u Turskoj 15. jula 2016. godine, u saradnji sa pokretom “Hizmet” koji predvodi prognani turski opozicionar u Sjedinjenim Državama, Fethullah Gulen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading