POJAVIO SE NOVI FAKTOR U PREDIZBORNOJ TRCI U AMERICI: Tramp žuri da njegova kandidatkinja popuni upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu!

Autor:

Svet

20.09.2020

20:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle proleća obeleženog koronavirusom i protesta za prava Afroamerikanaca, koji su trajali celog leta, na manje od mesec i po dana pred američke predsedničke izbore pojavio se novi faktor u kampanji nakon što je smrt sudije Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg (87) ostavila upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Bejder Ginsburgova, koju su za članicu tog suda postavile demokrate, preminula je u petak, što je odmah pokrenulo spekulacije šta će se dalje dešavati u najvišoj američkoj pravosudnoj instituciji, gde sedi devet sudija, koje ne može niko da smeni, već samo mogu da se samoinicijativno penzionišu ili umru.

Koliko je Vrhovni sud važan pokazuje da je na predsedničkim izborima 2000. presudio u korist republikanskog kandidata Džordža Buša Mlađeg u slučaju spornih rezultata na Floridi, nakon čega je demokratski kandidat Al Gor priznao poraz. Pošto je sada sve izvesnije da će ishod ovogodišnjih izbora, koji će zbog korone delom biti obavljeni glasanjem putem pošte, osporavati i republikanci i demokrate u slučaju pobede druge strane, predsednik SAD Donald Tramp je shvatio da je za njegov reizbor veoma bitno da Bejder Ginsburgovu u Vrhovnom sudu zameni njegova kandidatkinja. Kao Trampov izbor pominju se konzervativne sudije Ejmi Koni Baret i Barbara Lagoa.

- Objaviću ime kandidata iduće nedelje. To će biti žena. Mislim da bi to trebalo da bude žena jer mi se žene mnogo više sviđaju nego muškarci - rekao je Tramp na predizbornom mitingu održanom u subotu u Severnoj Karolini.

Sud važan biračima

Koliko je Vrhovni sud važan biračima pokazala je i neočekivana pobeda Trampa 2016, uoči koje je republikanska većina u Senatu sprečila administraciju tadašnjeg demokratskog predsednika Baraka Obame da postavi svog sudiju pred izbore. To je uticalo na veću izlaznost konzervativnih glasača koji su želeli da to učini njihov predsednik. Prošlomesečna anketa Istraživačkog centra Pju pokazala je da je pitanje Vrhovnog suda Amerikancima važnije od pandemije korone i nalazi se odmah iza ekonomije i zdravstvene zaštite.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Neko želeo da ubije Trampa

U koverti adresiranoj na Belu kuću nalazila se supstanca identifikovana kao ricinus, smrtonosni otrov koji može izazvati smrt u roku od 36 do 72 sata od izlaganja količini većoj od glave čiode. Koverta za koju se veruje da je poslata iz Kanade presretnuta je tokom vikenda u vladinom poštanskom centru, pre nego što je stigla do Trampa. Ricinus izaziva povraćanje, unutrašnje krvarenje, a zatim i otkazivanje unutrašnjih organa, a za njega ne postoji protivotrov.

Aktuelni šef Bele kuće zahteva od Senata, u kojem republikanci imaju većinu, da odmah po imenovanju prihvati njegovu kandidatkinju za članicu Vrhovnog suda. Tramp je do sada postavio dvoje sudija, a Blumberg objašnjava da, iako je u Vrhovnom sudu trenutno stanje 5:3 u korist konzervativaca, postoji barem jedan član te institucije koji bi mogao da stane na stranu liberala u slučaju da ishod izbora u novembru bude osporavan. Zbog toga je Trampu od ključne važnosti da postavi svoju kandidatkinju, koja bi i u slučaju "prebega" nekog od sudija njemu osigurala preglasavanje 5:4.

Bajden, s druge strane, tvrdi da postavljenje novog sudije Vrhovnog suda ne sme da se desi pre 3. novembra, kada Amerikanci izlaze na birališta.

- Glasači treba da odaberu predsednika, a predsednik treba da odabere kandidata (za Vrhovni sud) - kaže Bajden.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading