(FOTO) GRČKA NA METI JANOSA! Udari vetra su toliko jaki da su jahtu otkačili sa sidrišta i bacili na stene

Autor: Republika

Svet

18.09.2020

20:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stanovnike zapadnog dela Grčke u petak ujutru probudilo je veliko nevreme, koje je doneo mediteranski uragan (medigan) Janos, a vlasti su tokom dana izdale upozorenje na novi nadolazeći udar pošto će snažni vetrovi i kiša celog vikenda uzrokovati poplave i nestanke struje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto sa lica mesta

Medigan je prvo pogodio zapadna jonska ostrva, a potom poluostrvo Peloponez i Atinu, da bi potom usledilo upozorenje za ceo region Atike.

U prvom udaru načinjena je materijalna šteta, ali nije bilo žrtava, kao 2018, kada je medigan odneo 25 života.

 

 

 

Ipak, novi naleti mogli bi da budu veoma kritični nakon čega bi nevreme trebalo da se pomeri južnije.

25 osoba stradalo u udaru medigana 2018.

Bez struje su ostali stanovnici ostrva Zakintos, Kefalonija i Itaka, a na satelitskim snimcima zabeleženo je da su udari vetra bili oko 90 kilometara na sat, zbog čega je porastao nivo mora i mnoge oblasti su poplavljene, najviše na Itaki.

Udari vetra na tom ostrvu bili su toliko snažni da je jedna od jahti u luci otkačena sa sidrišta i bačena na stene, ali su osobe koje su se nalazile na jahti uspele da ostanu nepovređene. Ovakvi mediteranski uragani su se prvi put u Grčkoj pojavili 1995, ali su proteklih godina postali sve učestaliji.

Stanovništvu poruke upozorenja

Na jonskim ostrvima i u drugim zapadnim delovima Grčke proglašeno je stanje specijalne mobilizacije civilne zaštite. Televizija Skaj je izvestila da će stanovništvo od vlasti dobiti poruke na mobilne telefone s uputstvima kako da se zaštiti od nevremena.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading