(VIDEO) SLANO JEZERO U SIBIRU POSTAJE RUŽIČASTO: Posetioci hrle da vide ovaj FENOMEN!

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

13.09.2020

22:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jarke ružičaste vode Burlinskog jezera u južnom Sibiru su ovekovečene u snimcima napravljenim dronom. Svakog leta posetioci se hrle u region Altaja kako bi videli jezero koje po vrućem i suvom vremenu postaje ružičasto.

Foto: twitter.com/Sputnik Srbija

Tokom letnje sezone koncentracija soli u jezeru dostiže 253 grama po litru, što je blizu količini koja se nalazi u Mrtvom moru, a to znači da ljudi ne mogu da potonu.

Rezervoar jezera je vrlo plitak - maksimalna dubina je oko 2,5 metra. So se vadi iz jezera i vozi vozom po posebno postavljenim šinama, prevozeći je do proizvodnih pogona.

Tokom suvog i toplog vremena, vrsta malih račića, čiji je naziv Artemia salina, koji žive u Burlinskom jezeru, emituje ružičasti pigment čija jačina zavisi od vrućine. Ima posetilaca koji dolaze iz medicinskih razloga, jer se voda jezera smatra lekovitom.

 

 

Svi koji požele da se okupaju u jezeru, zbog oštrih kristala soli na njegovom dnu, moraju da nose obuću za plažu dok hodaju kroz ružičastu vodu.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading