(FOTO) UBACILI JE U KOLA KAO VREĆU CEMENTA: Užasavajuće scene iz Minska, uhapšeno na hiljade demonstranata

Autor: Republika

Svet

12.09.2020

20:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija u Belorusiji uhapsila je danas desetine demonstranata nakon što su se u prestonicu Minsku okupile hiljade ljudi koje su tražile oslobađanje jedne od opozicionih liderki. Reč o najnovijem talasu masovnih protesta organizovanih posle spornih predsedničkih izbora, prenosi agencija Rojters.

RepublikaFoto: twitter.com/Christopher Miller
Hapšenje demonstrantkinje u Belorusiji

Marija Kolesnikova postala je jedna od vodećih opozicionih ličnosti nakon što su drugi zatvoreni ili su primorani da napuste zemlju. Među njima je i Svetlana Tihanovskaja, koja je na izborima bila protivkandidat aktuelnom predsedniku Aleksandru Lukašenku, piše "Glas amerike".

Učesnici protesta tvrde da su izbori, održani 9. avgusta, bili namešteni da bi se Lukašenku obezbedila ubedljiva pobeda i da je Tihanovskaja, koja je prebegla u Litvaniju, prava pobednica.

Lukašenko, koji je na vlasti 26 godina, to demantuje i tvrdi da strane sile stoje iza protesta.

Najmanje 5.000 demonstranata, među kojima veliki broj žena, protestovalo je u centru Minska, uzvikujući "Odlazi" i "Maša" (nadimak za Mariju), u znak podrške Kolesnikovoj, prenosi Rojters.

 

Na jednom od slogana pisalo je "Sveta je moja predsednica, a Maša kraljica".

 

Policija je počela da privodi građane ubrzo nakon početka protesta, a samo tokom prvog sata okupljanja policijskim kombijima je odvezeno najmanje 40 demonstranata, prenose očevici.

Kolesnikova je ranije ove nedelje odvezena do granice sa Ukrajinom nakon što su je u Minsku oteli maskirani muškarci.

Tihanovskaja je u subotu pozvala policiju da prestane da se obračunava sa učesnicima protesta.

- Nasilje protiv žena je sramno. Odgovaraće svi koji počine krivično delo protiv mirnih demonstranata - navela je Tihanovskaja u saopštenju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading