Evropa strahuje od izbijanja rata na istoku: PUTIN STAO UZ ERDOGANA, JUŽNO KRILO NATO I ARAPI UZ GRKE

Autor:

Svet

04.09.2020

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napetosti koje već duže vreme vladaju između Grčke i Turske u vezi sa pravima na istraživanje nafte i gasa u istočnom delu Sredozemlja, kao i proširenjima grčke pomorske granice u Egejskom i Jonskom moru, dodatno su rasplamsane najavom da će Rusija sa turskom mornaricom obaviti zajedničke manevre.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

Ova najava je stigla iz Ankare i nije još potvrđena iz Moskve, a zanimljivo je da je usledila nakon saopštenja američkog državnog sekretara Majka Pompea da će SAD delimično ukinuti 33-godišnji embargo na izvoz naoružanja etnički podeljenom Kipru i produbiti bezbednosnu saradnju sa međunarodno priznatom vladom kiparskih Grka u Nikoziji. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao da ova odluka "zanemaruje jednakost i balans" na ostrvu i da Ankara očekuje da ona ponovo bude razmotrena.

Kao odgovor Moskve, očigledno je stigla odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da stane uz turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana i time poruči Vašingtonu da je Rusija i dalje važan faktor u tom delu Sredozemnog mora. Ruski pomorski manevri stižu nakon onih koje je u toj zoni već izvodila Ratna mornarica SAD, koja je najpre obavljala vežbe sa grčkom, a potom i sa turskom vojskom.

KAKO JE SVE POČELO?

Turska i Grčka imaju dugu istoriju neprijateljstava i razmirica, ali je najnoviji sukob ove dve članice NATO počeo kada su im se preklopili interesi oko korišćenja podvodnih nalazišta energenata. Ankara je u julu poslala istraživački brod "Oruč reis" kako bi obavio probno bušenje u spornim vodama blizu grčkog ostrva Kastelorizo, koje se nalazi kod jugozapadne obale Turske. Grčka vojska je stavljena u stanje pripravnosti, a umešala se i američka šesta flota, pa je taj brod 10. avgusta napustio luku na ostrvu.

Grčka je tokom avgusta obavila zajedničke manevre sa Francuskom, uz poruku Pariza da želi da "privremeno osnaži sopstveno prisustvo u istočnom Sredozemlju" i s Italijom, sa kojom je grčki premijer Kirjakos Micotakis postigao dogovor o proširenju grčke pomorske granice. Taj dogovor, koji je uvod u plan proširenja grčke pomorske granice prema Turskoj, toliko je razbesneo Ankaru da je Atini otvoreno zapretila ratom.

FRANCUSKA POSLALA RAFALE, A UAE "PUSTINJSKE SOKOLOVE"

Grčki borbeni avioni F-16 sredinom avgusta kod obala Krita obavili su zajedničke vežbe sa borbenim avionima rafal francuskog ratnog vazduhoplovstva. Neke dve nedelje kasnije su u bazu na Kritu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stigla četiri F-16E/F aviona tipa "Pustinjski sokolovi", koji su takođe učestvovali u vežbama sa grčkom avijacijom, sa kojom je manevre obavio i američki brod razarač "USS Vinston S. Čerčil".

Kao tradicionalni rival Turskoj kada su u pitanju strateški ciljevi u Sredozemlju, Grčkoj su u pomoć priskočili Ujedinjeni Arapski Emirati slanjem borbenih aviona u vazduhoplovnu bazu Suda-Hanija na Kritu, gde su zbog vežbi već bile prisutne francuske borbene letelice. Grčkoj se u manevrima priključila i kiparska vojska.

GRČKA VOJSKA

Aktivnih pripadnika: 107.593

Rezerva: 550.000

Tenkovi i oklopna borbena vozila: 6.122

Ratni brodovi i pomoćna plovila: 121

Aviona i helikoptera: više od 400

PVO sistemi: 8

TURSKA VOJSKA

Aktivnih pripadnika: 355.200

Rezerva: 380.000

Tenkovi i oklopna borbena vozila: 8.220

Ratni brodovi i pomoćna plovila: više od 120

Aviona i helikoptera: više od 1.100

PVO sistemi: 8

Time je ozbiljno narušeno jedinstvo u okviru NATO, uz južno krilo koje je stalo uz Grke i Nemačku, koja bezuspešno pokušava da smiri Atinu i Ankaru, pa je kao iznenađenje usledila izjava generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga da su se Grčka i Turska dogovorile da počnu "tehničke razgovore čiji je cilj smanjenje rizika od vojnih incidenata u istočnom Sredozemlju". Atina je u četvrtak, nekoliko sati nakon izjave Stoltenberga, negirala da će biti pregovora s Ankarom.

Turska srušila grčku pravoslavnu crkvu Aja Sofiju iz Burse

Turske vlasti srušile su napuštenu staru grčku pravoslavnu crkvu u regionu Burse, na severozapadu Turske. Crkva Georgios, poznata kao Aja Sofija iz Burse, srušena je pod obrazloženjem da je njena struktura predstavljala bezbednosnu opasnost i to sedam godina nakon što je regionalni direktorat za verske fondacije preuzeo zgradu od opštine Nilufer u Bursi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Aja Sofija

Opština je uzela crkvu pod svoje 2006, obnovivši lokaciju i ponovo je otvorivši kao kulturnu kuću Ozluče. Direkcija je pokrenula tužbu radi sticanja prava vlasništva nad crkvom 2013. i zgrada je od tada bila napuštena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading