Stišala se situacija u Pljevljima nakon burnih dana

Autor: Tanjug, republika.rs

Svet

04.09.2020

14:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Pljevljima se posle nekoliko burnih dana i međusobnih optužbi opozicije i DPS-a ko je odgovoran za incidente vezane za Bošnjačku zajednicu, smirila situacija.

RepublikaFoto: youtube.com/VijestiOnline/printscreen
Foto: Ilustracija

U Pljevljima trenutno nema nikakve tenzije i puno građana je na centralnim ulicama, a život se odvija uobičajnim tokom.

Pljevlja se ove sedmice našla u žiži interesovanja javnosti celog regiona, nakon što su posle izbora oštećene prostorije Islamske zajednice, i ispisana parola sa tekstom kojim se Bošnjacima preti Srebrenicom.


Predsednica Opštinskog odbora Bošnjačke stranke u Pljevljima Kenana Strujić Harbić rekla je Tanjugu da je Bošnjake i Muslimane, kojih ima u Pljevljima oko 5.000, veoma iznenadilo to što se desilo.

- Pljevlje su poznate po tome da baštine različitnosti i šta se desilo u prethodna tri dana, zašto su pojedinci radili ovo... Cilj verovatno postoji... - zbunjena je Strujić, jer kako ističe do izbora u Crnoj Gori Bošnjaci sa svojim komšijama živeli lepo i u slozi, bez i jednog incidenta.
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- U Pljevljima do 30. avgusta nismo imali nijedan i najmanji incident i nijednu uvredu na nacionalnoj i verskoj pripadnosti. Ne samo u Pljevima već u celoj Crnoj Gori - napominje.


Kaže da ne može da govori o tome ko stoji iza tih napada, ali da su to svakako pojedinci koji hoće da negiraju postojanje Bošnjaka i Muslimana u Pljevljima i dodaje da se slične stvari ovih dana dešavaju i Bijelom Polju i Beranama.

Na pitanje zašto još policija nije otkrila počinioce, kaže da veruju da će nadležni organi to rešiti i naći počinioce, kao i da ne misli da je država tu zakazala

- Zašto policija to još nije rasvetlila, ne bih da se mešam, iskreno verujem da ćemo u što kraćem roku dobiti informaciju ko je pojedinac koji je uznemirio naše građane bošnjačke nacionalnosti. Mi zaslužujemo istinu ko je i zbog čega to uradio i želimo da znamo šta je uzrok tih incidenata - poručila je ona.

 


Strujić Harbić kaže da su se poslednji put pojavili uvredljivi grafiti juče ujutru u selu Odžak i mesnoj zajednici Ševari, gde većinski živi bošnjačka populacija.

- Ovo su izdvojeni incidenti, definitivno ne možeo da budemo ljuti na naše sugrađane pravoslavne vere, jer nisu svi isti - rekla je ona dodajući da Bošnjaci posle svega što se desilo osećaju strah.

Podseća da se Pljevlja nalazi na tromeđi Crne Gore, Srbije i BiH i dodaje ljudi osećaju duhove devedesetih godina.

U koaliciji "Za budućnost Crne Gore" rečeno je juče Tanjugu da su počinioci i dalje nepoznati zato što policija ništa ne preduzima uprkos tome što postoje snimci a policija, tvrde, neće da ih uzme u obzir, što po njihovom mišljenju ukazuje da je reč o provokacijama i da državna bezbednost stoji iza tih napada.

Glavni imam Islamske zajednice u Pljevljima Samir Kadribašić u jučerašnjoj izjavi za Tanjug je rekao da je bilo incidenata i zastrašivanja, ali da je reč o pojedinačnim slučajevima ili manjim grupama i da se to se ne može povezati sa ni sa jednom plitičkom opcijom, ali ubeđen je da se radi o provokaciji i pokušaju zastrašivanja i stvaranja panike među narodom, kao i da ne želi da prejudicira, dok istražni organi ne otkriju počinioca.

 


Pljevlje je u četvrtak zbog aktuelne situacije posetio i ministar policije Mevludin Nuhodžic

Pojedini mediji su preneli juče da su Službenici Centra bezbednosti Pljevlja nadležnom državnom tužiocu podneli krivičnu prijavu protiv jedne osobe I.K. (24) iz Pljevalja zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje.

Kako je navedeno, on je kako se sumnja, 31. avgusta u dva navrata, E.P. M.K, vređao i psovao na nacionalnoj osnovi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading