SZO: Vakcina protiv KOVIDA-19 biće svuda dostupna sredinom 2021.godine

Autor: blic.rs, republika.rs

Svet

04.09.2020

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da se široka rasprostranjenost vakcina protiv kovida 19 ne očekuje pre sredine sedeće godine i naglasila značaj striktnih provera njihove efikasnosti i bezbednosti.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANČIĆ
Foto: Ilustracija

- Ne očekujemo da vidimo raširenu vakcinaciju do sredine sledeće godine - izjavila je portparol SZO-a Margaret Heris na konferenciji za novinare u Ženevi.

Ona je rekla da treća faza ispitivanja vakcina mora biti duža jer je neophodno da se vidi koliki je zaštitni efekat vakcina i koliko su bezbedne.

Portparol SZO-a izjavila je da za sada "nema jasnog signala" iz kliničkih testova o tome da li je i koliko bilo koja vakcina efikasna i bezbedna.

 

Herisova je dodala da će prva grupa vakcinisanih najverovatnije biti zdravstveni radnici i ostali ljudi iz osetljivih grupa i da je za tu fazu potrebno dve milijarde doza.

Ona je naglasila da je neophodno razmenjivati podatke o vakcinama, upoređivati ih, primjenjivati na ispravan način i sa naučne strane osigurati da uz vakcine postoji i odgovarajuća strategija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading