(VIDEO) Amerikanci odobrili brzi test na koronu: Rezultati za 15 minuta, a košta samo 5 DOLARA

Autor: index.hr, republika.rs

Svet

01.09.2020

16:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka administracija za hranu i lekove (FDA) izdala je odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) brzog testa na covid-19 kompanije Abbott Laboratories.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

Radi se o testu naziva BinaxNOW COVID-19 Ag koji daje rezultate u roku od 15 minuta, a kompanija  planira da ga prodaje po ceni od 5 dolara. Komplet za testiranje je izuzetno praktičan te izgledom i veličinom nalikuje kreditnoj kartici, piše u saopštenju fabrike Abbott Laboratories.

Visoka sigurnost rezultata

Prema podacima kliničke studije koju je kompanija sprovela u saradnji s nekoliko vodećih američkih istraživačkih fakulteta, BinaxNOW test pokazao je osetljivost od 97,1% (sposobnost tačne identifikacije onih koji imaju virus) i specifičnost od 98,5% (sposobnost tačne identifikacije onih koji nemaju virus) kod pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi covidom-19 u prvih sedam dana od pojave simptoma.

- Masovna upotreba ovog testa omogući će desetinama miliona ljudi pristup brzom i pouzdanom testiranju - rekao je epidemiolog Joseph Petrosino s Medicinskog fakulteta Baylor.

 

- Klasični laboratorijski testovi imaju izvrsnu osetljivost, ali treba čekati nekoliko dana ili više da bismo dobili rezultate. Brzim testom na antigen odmah ćemo dobiti rezultat i sprečiti daljnje širenje virusa - dodao je.

Praktično i lako izvedivo testiranje

Kartica BinaxNOW COVID-19 Ag namenjena je kvalitetnoj detekciji antigena iz SARS-CoV-2 u brisu koji su zdravstveni radnici uzeli iz nosa pacijenta tokom prvih sedam dana od pojave simptoma. Uzorci se ne šalju u odvojene referentne laboratorije, već se odmah analiziraju na licu meesta u virusnom transportnom mediju koji se nalazi u sklopu kompleta za testiranje.

Kompanija Abbott takođe namerava da lansira besplatnu mobilnu aplikaciju za iPhone i Android uređaje pod nazivom NAVICA. Ova aplikacija omogućiće ljudima koji imaju negativan test da prikažu privremenu digitalnu zdravstvenu propusnicu koja se obnavlja svaki put kad se osoba testira.

Firma planira u septembru isporučiće desetine miliona testova, a početkom oktobra preći na 50 miliona testova mesečno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading