TURCI GRČKOJ PRETE RATOM: Ankara poručuje da neće dozvoliti Atini da se proširi duž turske morske granice

Autor:

Svet

31.08.2020

04:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da bi moguće grčko proširenje teritorijalnih voda duž morske granice prema Turskoj bio povod za rat.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogen

- Nećemo dozvoliti da Grčka proširi teritorijalne vode u Egejskom moru na 12 milja - rekao je Čavušoglu.

Upozorenje je usledilo nakon što je grčki premijer Kirjakos Micotakis prošle sedmice objavio da će grčke teritorijalne vode u Jonskom moru prema Italiji biti proširene sa šest na 12 milja.

 

I Turska i Grčka imaju šest milja teritorijalnog mora u Egejskom moru, gde se nalazi veliki broj grčkih ostrva nedaleko od turske obale. Grčka i Turska, obe članice NATO, spore se već oko turskih planova za istraživanje u istočnom delu Sredozemnog mora, za koji se veruje da je bogat naftom i gasom.

Turski brod ostaje uprkos najavama EU sankcija

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Čavušoglu je rekao da će turski brod za istraživanje nafte i gasa "Oruč reis" ostati u vodama istočnog Sredozemlja još 90 dana. Aktivnosti turskog istraživačkog broda osudila je i EU, zapretivši uvođenjem sankcija Ankari, a Turska tvrdi da je Grčka i drugi činioci lišavaju prava na istraživanje energetskih resursa u Sredozemnom moru.

Tim povodom je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na jučerašnjem obeležavanju 98. godišnjice bitke kod Dumlupinara, u kojoj je turska vojska 1922. odnela pobedu nad grčkim snagama u zapadnoj Anadoliji, poručio da se "borba Turske za nezavisnost i budućnost nastavlja i danas".

- Apsolutno nije slučajno to što su oni koji nastoje da nas isključe iz istočnog Sredozemlja isti oni zavojevači koji su pre jednog veka pokušali da izvrše invaziju na našu zemlju. Niko ne treba da ima bilo kakve sumnje u pogledu naše rešenosti po ovom pitanju i naše nepokolebljive vere u pobedu - kazao je Erdogan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading