MOZAK NA NETU: Mask spaja sive ćelije ljudi s kompom

Autor:

Svet

28.08.2020

20:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zagonetna startap kompanija "Neuralink" ekscentričnog američkog milijardera Ilona Maska rešila je da uradi ono što smo do sada mogli da vidimo samo u filmovima naučne fantastike i to uvek sa ne baš srećnim ishodom, a to je direktno povezivanje ljudskog mozga sa kompjuterom i internetom.

Ilon Mask

Mask, koji je vlasnik više futurističkih tehnoloških kompanija poput "Tesle" i "Spejs eksa", najavljivao je već ranije da je krajnji cilj "Neuralinka" da omogući čovečanstvu da ostvari "neku vrstu simbioze sa veštačkom inteligencijom". Pošto je Mask čuven po, blago rečeno, ludim idejama za koje neki veruju da javnosti odvlače pažnju od poslovnih problema njegove kompanije za proizvodnju električnih automobila, nije bilo mnogo onih koji su najnoviji projekat shvatali previše ozbiljno.

Ipak, "Neuralink" je za početak ovog vikenda zakazao prenos uživo na internetu koji je trebalo da bude održan u noći između petka i subote, a cilj mu je predstavljanje najnovijih dostignuća ove kompanije.

- Pokazaćemo kako se neuroni ispaljuju u realnom vremenu 28. avgusta. Matrica u matrici - napisao je Mask na Tviteru tokom protekle nedelje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

"Uzmi moj mozak, Ilone"

Iako bi bilo očekivano da ovakvi Maskovi planovi izazovu opšte protivljenje javnosti, njegove pristalice na Tviteru same se nude za ovaj eksperiment, pa je tako jedan od korisnika ove društvene mreže napisao: "Uzmi moj mozak, Ilone". Druga korisnica Masku je u tvitu uputila pitanje: "Gde mogu da se žrtvujem u ime nauke?", a poznato je da su se u ime nauke već žrtvovali brojni pacovi u koje je ugrađeno 1.500 elektroda, kao i majmuni, nakon čega je procenjeno da se može preći i na ljude.

Vanzemaljci izgradili piramide

Mask je čuven po bombastičnim tvrdnjama na Tviteru, pa je tako početkom ovog meseca objavio da su "vanzemaljci očigledno izgradili piramide" u Egiptu, a ranije je predlagao da se nuklearnim raketama izbombarduje površina Marsa kako bi se stvorila veštačka atmosfera nalik onoj na Zemlji. On je ipak postizao i ozbiljne poduhvate, pa je tako njegova kompanija "Spejs eks", posle više od decenije zavisnosti od ruskog svemirskog programa i kosmodroma u Bajkonuru, uspela da pošalje američke astronaute u kosmos raketom sa teritorije SAD.

Mask je još prošle godine najavio da će ugraditi čip ljudskom pacijentu do kraja te godine sa ciljem pomoći ljudima koji imaju povrede mozga i kičmene moždine, kao urođena oštećenja, ali se to nije dogodilo. Sada je Mask najavio predstavljanje "radnog uređaja", za koji svetski mediji navode da se radi o nekoj vrsti robota sposobnom da laserom napravi minijaturne rupe u lobanji kroz koje provlači ono što "Neuralink" naziva "nitima", žičice tanje od ljudske dlake pomoću kojih se u mozak umeću tanke elektrode, a onda sve povezuje s uređajem postavljenim iza uha pacijenta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading