Grčka i Egipat zajedno protiv Turske: Erdogan naišao na moćnog neprijatelja

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

27.08.2020

21:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Atina je ratifikovala sporazum o morskim granicama sa Kairom, javio je Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Potpisivanje protokola se desilo samo nekoliko sati nakon što je Ankara produžila rok eksploatacije broda za seizmička istraživanja u istočnom Sredozemlju. Kako pišu mediji, Grčka se udružila sa Egiptom kako bi ga lišila mogućnosti da legalno izvodi bušenja.

Poslednjih nedelja došlo je do oštrog pogoršanja odnosa između Grčke i Turske, nakon što je turski brod „Oruč reis“ započeo seizmička istraživanja na istočnom Sredozemlju, području koje Grčka smatra svojom isključivom ekonomskom zonom. Grčke oružane snage dovedene su u stanje povećane borbene gotovosti.

 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je juče države NATO-a da se ne mešaju u događaje u istočnom Mediteranu. On je upozorio da bi bilo pogrešno zaustavljati Tursku.

Što se tiče Egipta, Turska sa Kairom ima geopolitičke nesuglasice u Libiji. Tamo Kairo otvoreno podržava generala Halifu Haftara, dok Turska vladu nacionalnog spasa u Tripoliju. Mediji su pisali da su sukobi između njih u jednom trenutku bili na granici rata.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading