Putin pomaže Lukašenku: Ruski predsednik učinio važnu stvar za Belorusiju

Autor: Mondo, Republika

Svet

27.08.2020

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je sa ruskim liderom Vladimirom Putinom razgovarao o pitanju refinansiranja jedne milijarde dolara koje Belorusija duguje Rusiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

​Lukašenko je takođe istakao da u zemlji nema problema sa stranom valutom, iako u nekim menjačnicama možda nemaju dovoljno gotovine.

- Dogovorio sam se sa predsednikom Rusije, a danas će naš premijer razgovarati sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom o refinansiranju - rekao je Lukašenko.

Kako je pojasnio, Belorusija će "zadržati" tu milijardu dolara u dogovoru sa Moskvom, i tako će dobiti "dobru potporu" za belorusku rublju.

 

Lukašenko je takođe istakao da u zemlji nema problema sa stranom valutom, iako u nekim menjačnicama možda nemaju dovoljno gotovine.

- To se uvek dešava, ako je povećana potražnja. Dao sam smernice Nacionalnoj banci kako bismo izbegli slične situacije. Imamo sasvim dovoljno rezervi da održimo kurs na prihvatljivom nivou - rekao je beloruski lider.

Kasnije je saopšteno da su telefonom razgovarali premijeri Belorusije i Rusije – Roman Golovčenko i Mihail Mišustin.

 

- Šefovi vlada Rusije i Belorusije govorili su o aktuelnim pitanjima trgovinsko-ekonomske saradnje i jačanja saradnje u okviru Saveza Rusije i Belorusije - navodi se u saopštenju.

Beloruska rublja je u svetlu protesta u zemlji značajno oslabila – zvanični kurs dolara porastao je od 10. avgusta za 8,17 odsto, a evra za 7,99 odsto.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading