Misteriozna ubistva bračnih parova zbunjuju policiju: Sada se ukazao trag koji vodi ka stravičnom otkriću

Autor: Blic, Republika

Svet

24.08.2020

20:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija severozapadne Engleske istražuje da li serijski ubica stoji iza pet naizgled ubistava-samoubistava starijih bračnih parova u poslednje 24 godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kako piše “Gardijan”, Stefani Dejvis iz kancelarije mrtvozornika policije Češira, napravila je izveštaj od 197 strana na kojima je iznela sumnju da je za smrti Harolda i Bee Ejnsvort u aprilu 1996. i Donalda i Orijel Vord u novembru 1999 - oba u gradu Vilmslou – odgovorna treća osoba koja je i dalje na slobodi.

Češirska policija je otad zatvorila oba slučaja, zaključujući da su u pitanju ubistvo i samoubistvo, odnosno da su supružnici ubili svoje ženu pa sebe. Nijedan od njih nije imao istoriju nasilja a za oba para se govorilo da su imali srećne brakove.

Dejvisova strahuje da su oba para ubijena i da bi se sa mogućim serijskim ubicom mogla povezati još tri slučaja sa severozapada Engleske. Dejvisova je do ove teorije došla nakon što je potražila informacije širom Velike Britanije o slučajevima ubistva-samoubistva. Otkrila je da je između 2000-2019. bilo 39 slučajeva u sličnim okolnostima.

 

 

 

Ona nije mogla da pristupi policijskim dosijeima, ali je otkrila tri slučaja koja imaju “neverovatne” sličnosti sa ubistvima u bogatom gradu Vilmslou – Majkl i Vajolet Higins u februaru 2000. u Didsberiju, Mančester, Kenet i Ejlin Martin u novembru 2008. u Dejvihalmu u širem području Mančestera,te Stenli i Pegi Vilson u februaru 2011. u Kendalu u Kambriji.

“Miror” piše da je smrti Hauarda i Bee Ejsnvort u Vilmslouu 1996. pratilo ubistvo-samoubistvo Donalda i Orijel Vord i da su u oba slučaja parovi pronađeni kako leže na krvavom krevetu u pidžamama. Nijedan od parova nije imao istoriju nasilja u porodici poznatoj policiji, njihovim porodicama i prijateljima.

Zbog nivoa nasilja neki stručnjaci su čak rekli da bi ovo moglo biti delo sadističkog serijskog ubice. U slučaju Ejnsvortovih, 78-godišnja Bea pronađena u krevetu u spavaćici, sa nožem u čelu. Udarena je više puta čekićem u glavu a jastuk joj je delimično zaklanjao lice. Suprug Hauard (79) ležao je pored nje u pidžami sa kesom preko glave.

Policija je našla oproštajnu poruku koju je naizgled napisao Hauard i zaključila da je u pitanju ubistvo-samoubistvo. Ali, tri godine kasnije, Vordovi su pronađeni mrtvi a scena je bila jezivo slična onoj u kući Ejnsvortovih, navodi “Miror”.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Orijel je bila pretučena, izbodena i davljena, a njena glava je delimično bila prekrivena jastukom. Suprug Donald pronađen je pored nje sa nožem u srcu. Policija je zaključila da je Donald bio poremećen i da je ubio suprugu i sebe. U oba slučaja, ukazuje “Miror”, tela žena su pronađena sa spavaćicama podignutim iznad kukova.

Kristin Herst iz kancelarije mrtvozornika Češira bila je toliko uznemirena sličnostima u ova dva slučaja da ih je posebno označila, međutim dve decenije niko nije obratio pažnju na njih. Ona je u pismenom saopštenju navela da je bila “zapanjena nivoom nasilja” i sličnošću smrti i pozicije tela u oba slučaja. Kad se penzionisala 2017, prenela je svoju sumnju na naslednicu Stefani Dejvis, koja je napravila pomenuti izveštaj o pet sličnih slučajeva.

Dejvisova je istakla da ne može biti sigurna da su tri nova para slična slučajevima Ejnsvort i Vord povezana, dok se ne dobije uvid u policijska dokumenta i ukazala da su tehnike istraživanja zločina otad značajno napredovale.

Dva zločina koja su se uklapala u shemu su bila u širem području Mančestera, na sat vožnje od Vilmsloua. U svakom od novijih slučajeva je starija žena ubodena nožem u vrat i imala je tupu povredu na glavi. Policija je zaključila da su ubice njihovi muževi, koji su posle izvršili samoubistvo.

Vajolet Higins (76), bivša policajka, pronađena je mrtva pored supruga Majkla (59) u Didsberiju 2000. Majkl je imao Parkinsonovu bolest i Vajolet je razmišljala da ga smesti u starački dom, ali porodica je rekla da on nije sposoban za nasilje. Ona je pronađena u spavaćici na bračnom krevetu, dok je Majkl pronađen u pidžami u drugoj sobi.

 

 

 

Vajolet je bila izudarana po glavi oklagijom, a u vratu su joj bile zabodene makaze, dok je Majkl imao posekotine na rukama i udavljen je ofingerom.

Kenet (77) i Ejlin Martin (76) pronađeni su mrtvi u garaži u Dejvihalmu, širi Mančester, 2008. Ejlin je imala demenciju a njeni rođaci su rekli da ne mogu da shvate zaključak da ju je Kenet ubio. Ejlin je imala teške povrede na glavi, dok je Kenet pronađen obešen sa prerezanim grlom.

Stenli (92) i Pegi (89) Vilson pronađeni su mrtvi u Kendalu u svojoj kući 2011, a prijatelji su rekli da su bili srećan par. Stenli je počeo da pati od mentalnih problema i paranoje, pa su istražitelji zaključili da je on naneo Pegi tupe povrede na glavi i rane nožem na vratu.

Stenli je umro od posekotina na vratu i telu, a zaključeno je da su samonanete.

Dejvisova je prošlog meseca predala svoj poduži izveštaj policiji Češira, koja je potvrdila da ponovo razmatra te slučajeve. Izveštaj je podigao uzbunu zbog potencijalnog serijskog ubice na slobodi. Dejvisova je pozvala Nacionalnu kriminalističku agenciju i Interpol da pregledaju slučajeve širom Britanije i Evrope kako bi otkrili potencijalne slične smrti.

- Primili smo izveštaj i razmatramo ga. Ovo je deo istraživanja jednog od članova osoblja, nezavisno od njene uloge u policiji. Kao i kod svakog slučaja koji je zatvoren, kad se pojave nove informacije on se ponovo razmatra i deluje se ako je potrebno. Obavestili smo i policiju šireg područja Mančestera i Kambrije - navela je policija Češira, preneo je “Gardijan”.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading