IMA NADE ZA PLANETU! Ohrabrujuća otkrića svetskih naučnika: Plastika budućnosti će moći beskonačno puta da se reciklira!

Autor: Mediji, Republika

Svet

22.08.2020

22:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici su razvili novu vrstu plastike koja može da se raciklira neograničen broj puta i, kako navode, neće gubiti na kvalitetu prilikom preoblikovanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Standardne vrste plastika obično dosta gube na kvalitetu u procesu reciklaže. Novi material - PBTL, međutim, može da se "lomi" i ponovo preoblikuje u nešto drugo, a da pritom u potpunosti zadrži isti visoki kvalitet kao i originalni predmet koji je od nje bio napravljen.

To bi, u praksi, trebalo da znači da ćemo u budućnosti imati mnogo manje plastičnog otpada odloženog na deponijama, ali i u morima i okeanima, piše New Scientist.

Tim naučnika, predvođen Judžinom Čenom sa Unverziteta u Koloradu, našao je način da "razbije" plastiku na individualne male molekule - monomere. Za to je bilo potrebno 24 sata kuvanja, uz primenu određenih hemikalija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dokle god se ova vrsta plastike ne meša sa drugim vrstama, PBTL je moguće iznova razlagati i ponovo, u nedogled, reciklirati.

Još jedan tim naučnika, iz Nacionalne laboratorije Berkli, takođe je, prošle godine, razvio svoju vrstu neograničeno reciklabilne plastike, prenosi Futurism.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ovakvi poduhvati naučnika deluju ohrabrujuće, ali ono što je neophodno da bi se zaista nešto promenilo kada je količina plastičnog otpada kojom je svet zatrpan u pitanju, je da se proizvođači nateraju da prihvate novu I skuplju reciklabilnu plastiku, umesto one koja proizvodi gomilu otpada u morima i na kopnu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading