LUKAŠENKO DIGAO VOJSKU: Pokret beloruskih trupa ka granici sa Litvanijom i Poljskom!

Autor:

Svet

20.08.2020

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beloruski ministar odbrane Viktor Hrenin naredio je da se trupama u Grodnjenskoj oblasti, koja je na granici sa Litvanijom i Poljskom, kao pojačanje pošalje bataljon sa taktičkim balističkim raketama i višecevnim bacačima projektila i jedinica sa bespilotnim letelicama i sistemima protivvazdušne odbrane.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Lukašenko

Prethodno je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naredio ministarstvu odbrane da pažljivo nadgleda kretanje NATO trupa u Poljskoj i Litvaniji, kao i da trupe na zapadnoj granici zemlje stavi u puno stanje pripravnosti, naglašavajući da je došlo do eskalacije situacije u ovom delu zemlje.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori, u kojima je, prema zvaničnim podacima, pobedu odneo Lukašenko.

Nakon proglašenja rezultata izbora, u Minsku i drugim gradovima Belorusije izbili su masovni protesti, u kojima je došlo do sukoba između demonstranata i policije.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, više od 6.000 demonstranata uhapšeno je na protestima.

Opoziciji Rusija strateški partner, Zaharova krivce vidi na zapadu

RepublikaFoto: facebook.com/Maria Zakharova
Marija Zaharova

Koordinacioni savet, koji je formirala beloruska opozicija u dogovoru s odbeglom Lukašenkovom protivkandidatkinjom Tihanovskajom, spreman je za kontakte sa Rusijom, koja ostaje strateški partner Belorusije. To je juče saopštio član predsedništva tog saveta Pavel Latuško, navodeći da su oni "zainteresovani za dobre odnose sa svima". Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je na Fejsbuku objavila odluku litvanskih vlasti da sastave spisak sa 32 lica, uključujući i Lukašenka, kojima je zabranjen ulazak u Litvaniju, što je, prema njenom mišljenju", čvrst argument koji potvrđuje mešanje Zapada u unutrašnje poslove Belorusije.

Državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Andrej Ravkov uporedio je aktuelne događaje u zemlji sa pokušajem puča u SSSR 1991. godine.

- Pre 29 godina u Sovjetskom Savezu se dogodio pokušaj državnog udara, koji je u istoriju ušao kao Avgustovski puč. Neustavni postupci samoproglašenog državnog komiteta za vanredno stanje produbili su haos u društvu, ubrzavši raspad nekada moćne sile. Slični procesi se danas dešavaju u Belorusiji. Pokušavajući da naruše mir i spokoj u našem domu, ljude pozivaju na mitinge i štrajkove, koji će samo oslabiti ekonomiju naše zemlje - napisao je Ravkov na Fejsbuku, prenosi Sputnjik.

Ravkov je naveo da je deo građana Belorusije "poverovao savetima organizatora protesta, ali njima nije potrebna snažna Belorusija".

- Težeći tome da vrate točak istorije unazad, oni mogu da unište sve što smo mi postigli upornim i svakodnevnim radom - upozorio je on.

Litvanski premijer Saulijus Skvernelis primio je juče u prestonici Vilnjusu Svetlanu Tihanovskaju, drugoplasiranu na izborima u Belorusiji, koja se dan nakon glasanja sklonila u Litvaniju. Skvernelis je uveravio protivnicu Lukašenka da je "vlada Litvanije zajedno sa partnerima u Poljskoj, Letoniji i Estoniji učinila i da čini sve u cilju ostvarivanja aspiracija ka održavanju slobodnih i poštenih izbora u Belorusiji".

Putinov protivnik Navaljni popio čaj i pao u komu

RepublikaFoto: youtube.com/BBC News
Aleksej Navaljni

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, najglasniji kritičar šefa Kremlja Vladimira Putina, prebačen je juče u bolnicu u Omsku nakon što mu je pozlilo u avionu koji je prinudno sleteo u taj grad. Njegova portparolka Kira Jarmiš rekla je da je Navaljni otrovan. Na Tviteru se pojavila fotografija Navaljnog kako pije čaj iz crvene čaše u kafeu na aerodromu u drugom sibirskom gradu Tomsku, pre poletanja za Moskvu, a osoba koja ga je uslikala stavila je potpis "Dobro jutro, Aleksej". Navaljni je u avionu zapomagao od bolova, a Jarmišova je navela da je u bolnici u komi i da je na odeljenju intenzivne nege priključen na respirator. Putinov portparol Dmitrij Peskov kazao je da će ruske vlasti pokrenuti istragu ukoliko se potvrdi da je Navaljni otrovan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading