Nesreća kod obale Libije: Prevrnuo se brod sa migrantima, najmanje 45 se udavilo!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

20.08.2020

06:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brod koji je prevozio na desetine migranata ka Evropi prevrnuo se u Sredozemnom moru blizu obale Libije, a u ovoj nesreći najmanje 45 osoba se udavilo ili se vodi kao nestalo, uključujući petoro dece.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Brod, na kojem se nalazilo najmanje 82 migranta, prevrnuo se u ponedeljak, nakon eksplozije motora, prenosi Asošijeted pres. Ova nesreća ima najveći broj žrtava od svih koje su se u toku ove godine dogodile u blizini obala Libije.

Preživelih migranata ima 37, mahom iz Senegala, Malija i Gane. Njih je spasio je lokalni ribolovac, nakon čega su ih libijski zvaničnici stavili u pritvor. Oni su prijavili da je u nesreći 45 osoba izgubilo život, uključujući petoro dece.

Migranti tvrde da je motor broda prestao da radi i da nisu imali nikakvu hranu niti vodu. Informacije o situaciji na brodu poslate su vlastima Libije, Malte, Italije i Tunisa, i to u subotu po poslednji put.

 

 

 

Ujedinjene nacije su apelovale na države da brzo reaguju prilikom ovakvih incidenata i da je kašnjenje u pružanju pomoći neprihvatljivo i da ugrožava živote ljudi koje može da bude izbegnuto.

Libija je postala glavna tranzitna tačka za afričke i arapske migrante koji beže od rata i nemaštine ka Evropi. Većina migranata na opasno putovanje kreće u loše opremljenim i nebezbednim gumenim čamcima. Međunarodna organizacija za migracije je saopštila da je od 2014. pa do marta ove godine preko 20.000 migranata preminulo prilikom pokušaja da pređu Sredozemno more.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading