KINA POVLAČI POTEZ KOJI ĆE UZDRMATI TRŽIŠTA

Autor: blic.rs

Svet

26.10.2017

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina se priprema da napravi veliki iskorak protiv globalne dominacije dolara, i to moguće već do kraja godine. Naime, do sada korišćeni dolar na globalnom naftnom tržištu, Kinezi, budućim ugovorima u Šangaju, planiraju da zamene domaćom valutom, juanom, podržanim u zlatu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Nova strategija će da ojača kinesko energetsko tržište, a Peking može da uvede novu valutu u trgovini naftom u narednim mesecima. Međutim, za razliku od ugovora koji se baziraju na američkom dolaru koji trenutno dominira svetskim tržištima, Kina bi koristila vlastitu valutu. Ukoliko se ideja šire prihvati, čemu se Kina nada, to će biti prvi korak ka izazivanju najjače valute na svetu - dolara.

Kina je najveći svetski uvoznik nafte zbog čega Peking smatra da je logično da njegova valuta ocenjuje najbitniji komoditet svetske ekonomije. Ali izvan toga, udaljavanje od dolara je strateški prioritet za zemlje poput Kine i Rusije, koje obe pokušavaju da umanje svoju zavisnost od zelene novčanice, čime bi umanjili rizik po sebe od rizika američke vlaute ali i politike sankcija koju sprovode SAD.

Plan je, kako piše CNBC, da naftu kupuje za juane koristeći buduće ugovore podržane u zlatu u Šangaju, međutim to će biti dug i težak put, pišu američki mediji.

- To još nije ključni potez koji menja igru, ali je još jedan indikator da se dolar kreće silaznom putanjom - rekao je Gal Luft, direktor Instituta za analizu globalne bezbednosti.

Tvorci petro-juana suočavaju se sa poteškoćama da se udalje od petrodolara, koji se već četiri decenije koristi za trgovinu naftom. Još jedan izazov je i privlačenje utvrđenih i aktivnih tržišta u Evropi, Americi i na Bliskom istoku, koji nose dve trećine svetske nafte vredne trilione dolara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading