Kurc: EU složna u nepriznavanju izbora u Belorusiji jer nisu bili ni slobodni, ni fer

Autor: Tanjug, Republika

Svet

19.08.2020

14:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je danas da je EU jedinstvena u nepriznavanju rezultata prošlih predsedničkih izbora u Belorusiji.

RepublikaFoto: Tanjug
Sebastijan Kurc

- Izbori u Belorusiji nisu bili ni slobodni ni fer - ocenio je Kurc posle Samita EU i kazao da je neprihvatljivo nasilje protiv demonstranata.

On je istakao da EU ne može da skreće pogled kada je reč o pravnoj državi, demokratiji i ljudskim pravima.

- Svi smo danas bili saglasni da nasilje protiv mirnih demonstranata mora biti najoštrije osuđeno kao i da ne treba priznati rezultate predsedničkih izbora, te da je neophodno tražiti oslobađanje političkih zatvorena, i uspostavljanje političkog dijaloga Aleksandra Lukašenka i opozicije - naglasio je Kurc.

On smatra da bi za nekoliko meseci u Belorusiji trebalo da se održe slobodni i fer novi izbori, kao što to traže građani te zemlje.

- Podržavamo predlog OEBS da se angažuje oko uspostavljanja dijaloga. I Rusija bi trebalo da bude uključena u te napore - poručuje austrijski kancelar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading