JUNKER PONAVLJA MANTRU: Katalonija nije Jugoslavija

Autor: Tanjug

Svet

26.10.2017

19:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je kako Katalonci nisu pod represijom Španije, pa da se ta situacija "ne može upoređivati s onom u bivšoj Jugoslaviji".

RepublikaFoto: Tanjug
Žan Klod Junker

- U Kataloniji ne postoji problem kršenja ljudskih prava jer Katalonci, koji su mi dragi i čiju kulturu poštujem, nisu pod represijom Španije. Ne može se povlačiti paralela sa Slovenijom i drugim zemljama bivše Jugoslavije s onim što se događa u Kataloniji - rekao je Junker u razgovoru za portugalsku televiziju RTP.

Junker je rekao da "ne želi sutra ili prekosutra EU s 95 različitih zemalja".

- Izgubili bismo kontrolu. Nacionalno jedinstvo i evropsko jedinstvo su stvari koje idu zajedno - rekao je predsednik Evropske komisije čime je ponovo odbacio mogućnost posredovanja u sukobu između Barselone i Madrida.

Madrid bi sutra trebalo da izglasa vanredne mere Kataloniji. To znači da bi španska ministarstva tokom šest meseci, do organizovanja prevremenih katalonskih izbora, upravljala katalonskom policijom, finansijama, javnim medijima, telekomunikacijama i informatičkim službama.

Katalonski parlament tokom tog razdoblja ne bi mogao poništiti te mere niti predložiti novog predsednika regionalne vlade.

- Situacija je već malo izmakla kontroli jer su vlada i jedan deo katalonskog parlamenta izašli iz okvira zakona. Španski ustav je prilično jasan - ne mogu se organizovati referendumi o otcepljenju - rekao je Junker.

Dodao je da EU nema nikakvu ulogu u očitom konfliktu između Barselone i Madrida, već da, kaže, Španci treba da reše taj problem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading