SVET NA IVICI RATA! TURSKA I GRČKA U KLINČU ZBOG NAFTE

Autor: republika

Svet

14.08.2020

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sukob Turske i Grčke koji je Evropu doveo na ivicu rata dodatno se zaoštrio dolaskom franscuskih vojnih aviona, koji sa visine nadgledaju razvoj događaja u istočnom Sredozemlju. I dok Francuzi čuvaju leđa Grcima, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da će razgovarati s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i pokušati da smiri tenzije u istočnom Sredozemlju. Ukoliko mirnim putem ne uspe da sprovede svoje ideje o izvlačenju nafte iz Sredozemnog mora, kako sam kaže, spreman je da uđe u klinč sa bilo kim ko se tome suprotstavi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Rešenje u istočnom Sredozemlju je kroz dijalog i pregovore - rekao je turski predsednik u obraćanju zvaničnicima svoje stranke u Ankari i odmah potom dodao da "neće dozvoliti nijednoj zemlji da narušava turska prava", rekavši: "Svakom ćemo odgovoriti istom merom"!

MAKRON SE UMEŠAO

Kako je i najavio francuski predsednik Emanuel Makron, poslao je dva aviona bombardera i dva broda Ratne mornarice u istočno Sredozemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ministarstvo odbrane ove zemlje navelo je da će avioni, koji su prethodno bili na vojnoj vežbi na Kipru, ostati na grčkom ostrvu Krit nekoliko dana.

Da li će Brisel rešiti problem?

Zbog napete situacije u Sredozemlju, a na zahtev iz Atine, u petak je hitno održan video-sastanak ministara spoljnih poslova EU kako bi se razmotrio gorući problem između Turske i Grčke.

Sve oči uprte su u Brisel, koji treba da pronađe prihvatljivo rešenje za obe strane.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis se zahvalio Francuskoj zbog jačanja vojnog prisustva u istočnom Sredozemlju:

- Francuski predsednik Makron je pravi prijatelj Grčke i čvrst zaštitnik evropskih vrednosti i međunarodnog prava.

SUDAR BRODOVA

Podsećamo, tenzije na relaciji Ankara - Atina izbile su pre nekoliko dana kada je turska u pratnji vojnog plovila poslala istraživački brod Oruč reis u Sredozemno more s ciljem da mapira deo dna na kojem su, kako se pretpostavlja, nalazišta nafte i gasa. U manevru je došlo do manjeg sudara među vojnim brodovima što su Grci okarakterisali kao nezgodu koja je podigla pritisak Erdoganu, koji je oštrim rečima zapretio odmazdom svakome ko bi se usudio da napadne turski istraživački brod. Grčka tvrdi da se Oruč reis u toj oblasti nalazi ilegalno i u području njenog kontinentalnog dela, što Ankara negira.

Dve zemlje spore se i oko ostrva Kastelorizo, koje je udaljeno samo dva kilometra od južne obale Turske, a 570 kilometara od grčkog kopnenog dela. Grčko polaganje prava na vode oko ostrva zasnovano je na pomorskoj konvenciji UN, koju su usvojile brojne zemlje, ali ne i Turska.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Tagovi

Komentari (0)

Loading