BRITANCI HTELI DA UBIJU OPOZICIONARKU I OKRIVE LUKAŠENKA: Beloruski obeveštajci prozreli plan stranih zemalja!

Autor:

Svet

12.08.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema preliminarnim podacima CIK Belorusije, Aleksandar Lukašenko na izborima je osvojio 80,08 odsto glasova i tako postao šesti put zaredom šef države. Međutim, od proglašenja rezultata traje pravi rat demonstranata i policije na ulicama, pre svega, glavnog grada Minska, ali i ostalih mesta širom Belorusije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Lukašenko

Dve osobe su izgubile život, stotine su povređene, a hiljade pohapšene. Lukašenko je već prvog dana izneo saznanja da su obaveštajci pre svih iz Velike Britanije, ali i iz Poljske i Češke, umešali prste u demonstracije, a šef KGB Belorusije Valerij Vakuljčik potpuno je šokirao tamošnju, ali i svetsku javnost, saopštivši da ima podatke da su isti prsti pokušali da ubiju i predstavnicu opozicije Svetlanu Tihanovskaju, koja je osvojila svega 10,09 odsto glasova!

 

OTKRIVEN NALOGODAVAC

- Sprečen je atentat na kandidata opozicije na predsedničkim izborima u Belorusiji Svetlanu Tihanovskaju! Potreban im je bio žrtveni jarac, pa da za to okrive vlast i predsednika - saopštio je šef KGB Belorusije Valerij Vakuljčik i dodao da je i iz opozicionarkinog štaba dobio informaciju da se plaše da može doći do provokacija i atentata na Tihanovsku. On je naglasio da je pre toga ministarstvo unutrašnjih poslova presrelo saopštenje da je u Belorusiji potreban "žrtveni jarac", ali i da je otkriven pošiljalac ovog saopštenja i uskoro će biti uhapšen.

- Mi smo ozbiljno prihvatili ovu informaciju. Doneo sam odluku da izdvojim 120 pripadnika za obezbeđenje izbornog štaba - izjavio je Vakuljčik.

Tihanovskaja je posle svih dešavanja utočište našla u Litvaniji, odakle je pozvala na smirivanje tenzija i sukoba.

POBEGLA U LITVANIJU

- Narod Belorusije je izabrao. Sa zahvalnošću i toplinom se obraćam svim građanima koji su me sve vreme podržavali. Ne želim krv i nasilje. Molim vas da se ne sukobljavate sa policijom, ne izlazite na trg, kako ne biste svoj život doveli u opasnost. Vodite računa o sebi i svojim najmilijima - rekla je Tihanovskaja u video-poruci iz Litvanije.

Poginuo u pokušaju da baci "bombu"

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Demonstracije u Minsku

Tokom sukoba sa specijalnim snagama jedna osoba je poginula kada je pokušala da baci eksplozivnu napravu na njih, saopštila je policija. Međutim, eksploziv mu se aktivirao u rukama, piše Tanjug.

Policija u Minsku upotrebila je suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su se okupili u centru grada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading