POČETAK KRAJA KORONE: Putinova ćerka među prvima primila novu vakcinu protiv opakog virusa!

Autor:

Svet

12.08.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stigla je vest koju smo dugo čekali: predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je juče ujutru da je registrovana prva ruska vakcina za koronavirus.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

- Prvi put u svetu registrovana je vakcina protiv KOVID-19 - rekao je Putin na video-sastanku sa članovima vlade, navodeći da je vakcinu primila i jedna njegova ćerka.

Kako je objasnio, posle vakcinacije imala je temperaturu 38, sutradan 37, i to je bilo sve.

- Oseća se dobro, ima visok nivo antitela i sve je u redu - poručio je šef Kremlja, izražavajući nadu da će se s vremenom pojaviti više vakcina protiv korone.

Prvu rusku vakcinu protiv koronavirusa zajednički su razvili istraživački institut Gamaleja i rusko ministarstvo odbrane, a masovna proizvodnja počinje u septembru.

- Ljudi koji prime novu rusku vakcinu protiv KOVID-19 biće imuni na koronavirus do dve godine - saopšteno je iz ruskog ministarstva zdravstva.

Posebna pravila za decu i trudnice

Zbog specifičnih pravila koja važe u Rusiji, vakcina će morati posebno da bude ispitana za primenu kod dece i trudnica. Za to će biti potrebno još nekoliko meseci. Samim tim, u prvom talasu neće biti vakcinisane ove kategorije stanovništva.

Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraškov naglasio je da je vakcina razvijena na bazi istraživanja koja traju decenijama, iako je KOVID-19 novi virus.

- Želeo bih da naglasim da su istraživači iz naših naučnih centara još devedesetih uspešno ekperimentisali s pripremom za genske terapije. Daljim istraživanjima formirana je univerzalna platforma za izradu vakcina protiv različitih infektivnih bolesti, a na tim platformama su naučni istraživači i naši stručnjaci već uspeli da stvore šest vakcina, koje su u različitoj meri u upotrebi u Rusiji - izjavio je Muraškov, navodeći kao primere vakcine protiv ebole i virusa MERS.

Za sve svetske agencije Putinova objava bila je vest broj jedan. Tako je Rojters konstatovao da je sve realizovano u rekordnom roku.

- Moskva je demonstrirala naučnu dovitljivost i nadmoć - navodi Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da sa ruskim zdravstvenim institucijama pregovara o atestu za novu vakcinu.

Ko sve pravi vakcinu

1. Kina - završena klinička ispitivanja, počela vakcinacija ugroženih kategorija stanovništva

2. Rusija - uz registrovanu vakcinu uporedo se ispituju još tri vakcine

3. Univerzitet Oksford i "Astrazeneka" - vakcina koju će kupiti Amerika. Klinička ispitivanja u poslednjoj fazi

4. Američka kompanija "Moderna" - klinička ispitivanja ulaze u poslednju fazu

* još 125 vakcina širom sveta je u različitim fazama

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading