RAT SRBA I ALBANACA U AMERICI: Dijaspore u klinču zbog izbora za šefa Bele kuće!

Autor:

Svet

11.08.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milion Srba staće uz Donalda Trampa kako bi dobio još jedan mandat šefa Bele kuće. S druge strane, Albanci milionima sakupljenim od njihove dijaspore u Americi pokušavaju da obezbede pobedu Trampovom konkurentu Džozefu Bajdenu na predstojećim američkim predsedničkim izborima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Obračun dvojice predsedničkih kandidata zakazan je za 3. novembar, a bitku za svog favorita uveliko vode srpska i albanska dijaspora, koja ima najjače uporište u Njujorku.

Albanci, inače, decenijama udruženo deluju u Americi, svi glasaju za istog kandidata, bilo da su u pitanju izbori za predsednika ili za Kongres. Za te svrhe na raspolaganju imaju fondove u kojima je, kako se procenjuje, više od 50 miliona dolara. Za razliku od njih, Srbi se tak sada organizuju, a tačan broj naših ljudi u Americi varira od toga da ih je nekoliko stotina hiljada, pa do cifre da ih je dva miliona.

JAČE VEZE

Kampanja "Srbi za Trampa" startovala je prošlog ponedeljka s ciljem da u svakoj ključnoj državi u SAD obezbedi snažnu podršku za Trampov reizbor. Već tokom prve nedelje uz Srbe je stao Den Severson, komandant mornarice i top-gan pilot u penziji, koji se kandiduje za Kongres. Ocenjujući da se Amerika suočava sa "velikim pritiskom i kretanju demokrata prema komunizmu", Severson je naglasio da američki Srbi razumeju "koliko destruktivan komunizam može biti".

- Apsolutno je divno videti Srbe kako se udružuju kako bi sprečili da radikalna levica uspostavi nešto tako opasno u našoj zemlji - izjavio je Severson.

RepublikaFoto: Tanjug/S. PETROVIĆ
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić podržao je akciju naših državljana u Americi:

- Činjenica je da Srbi imaju nekih simpatija prema Trampu, te je očekivana vest da su se okupili oko ideje da predsednik Tramp dobije još jedan mandat. Aktuelna administracija pokazala je da ima sluha za Srbiju, sa kojom žele da jačaju partnerstvo, što je verovatno motivisalo naše ljude u Americi da se udruže.

Srpski šef diplomatije podseća da su se Albanci u Americi odavno organizovali, da objedinjuju glasove koja listom glasa za jednog kandidata. Dačić navodi da su tako Albanci došli do svog lobiste, donedavnog kongresmena, Eliota Engela, o čemu je Srpski telegraf pisao ranije.

Ofanziva Srba

Kampanju "Srbi za Trampa" pokrenule su Olga Ravasi i Pamela Kolins s ciljem da promovišu građanski i politički angažman srpske zajednice u SAD.

- Podržavamo predsednika Donalda Trampa zato što se nacija suočava sa egzistencijalnom krizom i u vreme velike nestabilnosti potreban je kontinuitet snažnog vođstva predsednika Trampa, poverenje u vremenu teških odluka i preka potreba za zakonom i redom - rekle su Ravasi i Kolins.

DODIKOV APEL

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milorad Dodik

Apel Srba da stanu iza Trampa uputiće i Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, koji je ranije izjavio:

- Kad dođe vreme, poslaću poruku svim Srbima koji imaju pravo glasa u Americi i kojima je važno šta ja kažem da glasaju za Trampa.

Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, ističe da Srbi imaju veliku šansu da dobiju ovaj boj s Albancima.

- Kako se budu približavali izbori, tako će podrška Trampu biti u porastu, te sam uveren da će dobiti drugi mandat i da su Srbi u Americi odabrali dobru stranu. Za nas neće biti katastrofa ni ako Bajden dobije izbore, ali će situacija za Srbiju i rešavanje kosovskog pitanja biti značajno povoljnija ako na čelu administracije u Vašingtonu ostane Tramp - navodi Miletić.

Prema njegovim rečima, odlična je vest da su se Srbi konačno udružili.

- Albanci su to uradili mnogo ranije, raspolažu ozbiljnim fondovima novca, koji dolazi i iz kriminalnih poslova. Podsetiću da je američki FBI pre nekoliko godina označio albansku mafiju kao jednu od najjačih mafija u Americi - priča Miletić

Jedan u hiljadu ne menja ime

Prema podacima iz popisa 2011, u Americi je zvanično živelo 176.666 Srba. Međutim, taj broj je znatno viši jer su se Srbi izjašnjavali kao "belci evropskog porekla", a ne kao Srbi. Još jedan razlog zbog kog nije bilo preciznih podataka jeste i taj što su Srbi menjali imena i prezimena. Bilo je slučajeva i da su neki od njih, po dobijanju američkog državljanstva, iz kuća izbacivali srpsku zastavu i postavljali američku.

Dr Borko Đorđević, iz Palm Springsa, pre nekoliko godina objasnio je zašto se na popisu pokazao tako mali broj Srba:

- Decu ne uče srpski, a unuci im i ne znaju šta je to Srbija. U Palm Springsu od hiljadu Srba samo ja nisam promenio ime.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading