Apokalipsu u Bejrutu izazvao Hezbolah da bi ubio jermenskog političara?!

Autor:

Svet

05.08.2020

18:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tela preminulih se i dalje vade ispod ruševina Bejruta, a među 100 i više poginulih nalazi se i generalni sekretar libansko-hrišćanske stranke Kataeb Nazar Najarijan. On je stradao u utorak veče u požaru koji je, prema rečima premijera Libana, izazvala eksplozija uskladištenih 2.750 tona amonijum-nitrata u bejrutskoj luci. Libansko-jermenski političar je bio u svojoj kancelariji kada se eksplozija dogodila, a preminuo je nakon jezivih povreda, prenosi Rusija tudej.

Foto: Ilustracija

VANREDNO STANJE

- Obećavam da ova katastrofa koja je prouzrokovala neviđenu smrt i štetu glavnom gradu Libana neće proći bez odgovornosti... Odgovorni će platiti cenu - izjavio je premijer Hasan Dijab i naglasio da će činjenice o ovom opasnom skladištu, koje se tamo nalazi od 2014. godine, biti objavljene, ali da on neće unapred govoriti o istragama koje se sprovode.

 

 

 

Vrhovni savet odbrane preporučio je vladi da proglasi "vanredno stanje" od dve nedelje u Bejrutu. Tokom tog perioda "vrhovna vojna vlast će imati sva ovlašćenja po pitanjima bezbednosti", navodi se u saopštenju sa sednice Vrhovnog saveta odbrane.

Medicinska sestra spasla tri bebe od sigurne smrti

Medicinska sestra sa bebama

Eksplozija je uništila i mnoge bolnice, a jedna od njih je i Beirut Roum. Upravo tamo je nastala jedna od najpotresnijih fotografija ove jezive nesreće. Fotograf Bilal Javič uslikao je medicinsku sestru okruženu ruševinama koja u naručju drži tri novorođene bebe. Ona je istovremeno pokušavala da uspostavi telefonsku vezu i pošalje apel za pomoć kolegama, prenosi Jutarnji list.

- Nakon 16 godina fotografisanja za medije i puno ratova... Mogu samo da kažem da nisam video ništa slično ovome čemu sam danas svedočio... Ova heroina zamotala ih je i čuvala unutar bolnice, okružena desetinama tela i ranjenicima - napisao je autor fotografije na Fejsbuku.

Ubrzo se oglasio i predsednik SAD Donald Tramp, koji je uveren da je u pitanju razorna bomba.

- Sreo sam se sa nekim od naših velikih generala i čini se da oni misle da to nije bio događaj izazvan nekakvom fabričkom eksplozijom... Misle da je u pitanju bio napad. Bila je to neka vrsta bombe - kazao je Tramp, a prenela agencija Asošijejted pres.

Vučić izjavio saučešće i ponudio pomoć Srbije

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća predsedniku Republike Liban Mišelu Aunu, povodom eksplozije u Bejrutu.

- Primite iskreno saučešće povodom katastrofalne eksplozije u Bejrutu, u kojoj je stradalo mnogo ljudi. Duboko su nas potresli snimci stravične nesreće i u ovim bolnim trenucima mi, u Srbiji, delimo tugu sa prijateljima u Libanu, uz duboko saosećanje sa porodicama poginulih. Naše misli su sa povređenima i, uveren da ćete im vi i libanska država pružiti svu pomoć i podršku, upućujem im želje za brz oporavak - naveo je Vučić u telegramu, a prenosi pres-služba Predsednika Srbije.

On je dodao da je Srbija spremna da, ako je potrebno i u okviru svojih mogućnosti, pruži pomoć u otklanjanju posledica razaranja.

IZRAEL SE OGRADIO

Ubistvo hrišćanskog političara i Trampova izjava podstakli su sumnje da iza najsnažnije eksplozije u gradu koji je pretrpeo građanski rat, sukobe s Izraelom i terorističke napade, zapravo stoji teroristička organizacija Hezbolah. Međutim, zvaničnih potvrda o tome još nema. Neimenovani zvaničnik izraelske vlade rekao je da Izrael "nema ništa" s eksplozijom.

Prvo smo videli narandžasti oblak

Dok helikopteri i dalje rade na gašenju požara izazvanog eksplozijom, brojni očevici za AP kažu da su prvo videli "čudan oblak narandžaste boje" iznad mesta eksplozije. Narandžasti oblaci otrovnog azot-dioksida često prate eksploziju nitrata, prenosi AP.

- Ono što smo videli izgledalo je kao Hirošima i Nagasaki - rekao je guverner Bejruta Marvan Abud.

Snage libanske civilne zaštite tokom celog jučerašnjeg dana su gasile požar koji je prouzrokovala eksplozija, a libanska vojska čuva područje luke, gde se dogodila eksplozija.

- Spasilačke ekipe nastavljaju da čiste područje jer se veruje da ima još ljudi zarobljenih ispod ruševina - preneo je TASS.

Do zaključenja ovog broja broj povređenih i poginulih je i dalje rastao, a zbog punog kapaciteta bolnica, ranjeni koji se izvlače iz ruševina se zbrinjavaju po hotelima i improvizovanim objektima pored ulica.

ČINJENICE: NEOPHODNE ZALIHE KRVI

* Natrijum-nitrat se koristi za pravljenje veštačkog đubriva, pirotehnike i komponenta je eksploziva

* Šef libanske javne bezbednosti Abas Ibrahim rekao je da je eksploziju možda izazvao veoma eksplozivan materijal, zaplenjen s broda pre izvesnog vremena i uskladišten u luci

* Eksplozija se čula i osetila kao potres čak i na Kipru, udaljenom od Bejruta više od 200 kilometara

* Guverner Bejruta Marvan Abud rekao je da je eksplozija "apsolutno bez presedana u istoriji Libana" i da je grad potpuno uništen

*Zalihe krvi su preko potrebne, kao i generatori, jer je usled eksplozije nestala struja, navodi AP

* Izrael je ponudio humanitarnu i medicinsku pomoć Libanu preko međunarodnih bezbednosnih i diplomatskih kanala

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading