GLAVNI KRIVAC ZA EKSPLOZIJU - RUSKI AMONIJUM NITRAT?

Autor:

Svet

05.08.2020

13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skoro 3.000 tona visokoeksplozivnog đubriva koje je u utorak u Bejrutu uzrokovalo katastrofalnu eksploziju potiču sa broda u vlasništvu ruskog biznismena, preneo je u sredu sajt “Medijazona”, pozivajući se na libansku televiziju i članove posade broda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Eksplozija razorila Bejrut

Libanski premijer Hasan Dijab saopštio je u utorak da je eksplodiralo 2.750 kubnih metara amonijum nitrata, koji je godinama stajao u skladištu u bejrutskoj luci.

Eksplozija je usmrtila najmanje 100 ljudi i nanela ogromnu štetu prestonici Libana. Za sada nije poznato šta je aktiviralo eksploziju, prenosi "Moskou tajms".

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Libanske vlasti su 2014. zaplenile 2.750 tona amonijum nitrata sa moldavskog broda “Rosus”, prenela je noćas libanska televizija LBCI, citirajući izvore sa sastanka Vrhovnog saveta odbrane.

“Rosus” je u vlasništvu Igora Grečuškina, ruskog državljanina koji živi na Kipru, prenela je “Medijazona”, pozivajući se na članove posade.

Brod je 2013. plovio iz Gruzije za Mozambik kada je zbog kvara morao da pristane uz obalu u Bejrutu. Ubrzo potom Grečuškin je bankrotirao, a posada je bila zarobljena na brodu nekoliko meseci, sve dok amonijum nitrat najzad nije istovaren, prenosi "Moskou tajms".

 

Đubrivo je od tada bilo u neobebeđenom skladištu u luci.

Ovu priču potvrdio je danas generalni menadžer tog objekta Hasan Korajtem.

Korajtem je rekao da su carinsko odeljenje i državna bezbednost tražili od vlasti da materijal bude izvezen ili uklonjen, ali se, kako je naveo, "ništa nije dogodilo", prenosi Rojters pozivajući se na lokalnu televiziju OTV.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ruševine u Bejrutu

On je dodao da nije bio svestan toga u kom je opsegu "opasan materijal" čuvan u području luke, dodaje "Ivning standard".

Prvi rezultati istraga o ekploziji u luci u Bejrutu ukazuju na višegodišnju neaktivnost i nemar zbog skladištenja visoko ekslozivnog materijala, prenosi Rojters pozivajući se na zvaničan izvor upoznat sa navedenim nalazima.

Drugi izvor, koji je blizak sa jednim zaposlenim u luci, rekao je da je tim koji je vrši inspekciju o materijalu pre šest godina upozorio da bi taj materijal mogao da digne u vazdug ceo Bejrut, ukoliko se ne ukloni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading