EKSPLOZIJA ODNELA VELIKI BROJ ŽIVOTA: Raste bilans žrtava u Bejrutu, povređeno više od 4.000 ljudi!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

05.08.2020

07:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhovni savet odbrane Libana proglasio je sinoć glavni grad Bejrut gradom pogođenim elementarnom katastrofom i predložio Vladi da danas uvede vanredno stanje u prestonici, nakon snažne eksplozije izazvane amonijakom u kojoj je poginulo više od 100 ljudi, a povređeno više od 4.000.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Na hitnom sastanku Saveta je odlučeno da se formira posebna komisija koja će istražiti uzrok eksplozije u luci u centralnom delu Bejruta, a izveštaj bi trebalo da bude završen za pet dana, prenosi Tass.

Agencija navodi da je Bejrut tokom noći ostao u mraku, a da vatrogasci još gase preostale vatre na mestu eksplozije, a oblaci crnog dima i dalje se dižu u nebo.

Javne službe počele su da uklanjaju ruševine.

Prema rečima ministra zdravlja Hasana Hamida, bolnice su prepune povređenih, tako da će hoteli u centru Bejruta primiti pacijente kojima nije potrebna operacija.

Deo grada u kojem se dogodila eksplozija je razoren, a veliki broj zgrada je teško oštećen.

Eksplozija je bila ravna zemljotresu jačine 3,5 stepeni, prema nemačkom geonaučnom centru GFZ, a čuo se i osetio dalje do Kipra, više od 200 kilometara širom Sredozemlja, prenosi AP.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Snažne signale od eksplozije u Bejrutu detektovale su i stanice Mađunarodnog sistema za nadzora sprovođenja Sporazuma o zabrani nuklearnih testova u Tunisu i Nemačkoj.

Arapski mediji su javili da su povređeni supruga i ćerka libanskog premijera Hasana Diaba, kao i nekoliko njeovih savetnika.

Od eksplozije je oštećena i zvanična rezidencija predsednika Libana, palata "Babda". Od detonacije je oštećen veliki broj zgrada, uključujuci i Ambasadu Rusije, preneo je Kliks.ba.

Visoki zvaničnici mnogih država ponudili su humanitarnu i svaku drugu pomoć Libanu u rešavanju ove katastrofe, u zemlju koja se bori sa pandemijskim korona virusom i sa ekonomskom krizom.

U znak počasti brojnim žrtvama, egipatske piramide i zgrada Burž Kalifa u Dubaiju sinoć su bile osvetljene u bojama zastave Libana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading