Japanski izum u doba korone: Pametna maska prevodi govor na osam jezika

Autor:

Svet

04.08.2020

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog pandemije koronavirusa, zaštitne maske postale su deo svakodnevice, pa se japanska kompanija "Donut Robotics" dosetila zanimljive inovacije - kreirali su pametnu masku, dizajniranu za olakšanu komunikaciju tokom društvenog distanciranja.

RepublikaFoto: youtube.com/Reuters
Foto: Ilustracija

Pametna maska C-Face može u kombinaciji s aplikacijom pojačati volumen glasa korisnika i prevesti govor na osam različitih jezika, piše CNN. Kako ima otvore na prednjoj strani zbog cirkulacije vazduha, C-Face ne može da se koristi kao zaštita od KOVID, već se ispod nje nose standardne maske.

Kako ima otvore zbog cirkulacije vazduha, ne štiti od KOVID, već se nosi preko standardne maske

Napravljena je od plastike i silikona, a ima ugrađen mikrofon, koji se blututom povezuje s mobilnim telefonom korisnika, te može japanski prevoditi na kineski, korejski, vijetnamski, indonežanski, engleski, španski i francuski, kao i obratno.

U Indiji svakog dana više od 50.000 novozaraženih

U svetu je virusom korona trenutno zaraženo 6.071.596 lica, a do sada je zabeleženo ukupno 18.450.837 slučajeva infekcije, podaci su statističkog portala Vorldometar. U Indiji je u 24 sata potvrđeno 52.050 slučajeva, a još 803 osobe su umrle od posledica infekcije. To je šesti dan da je Indija prijavila više od 50.000 novih slučajeva koronavirusa. U toj zemlji inficirano je najmanje 1.855.745 ljudi. Među aktivnim slučajevima 99 odsto je s lakšim ili srednjim simptomima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading