Pompeo najavio nove korake protiv kineskih kompanija: Predsednik je rekao "dosta" i mi ćemo to srediti!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

02.08.2020

21:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Predsednik SAD Donald Tramp uskoro će preduzeti korake protiv kineskih softverskih kompanija koje prenose podatke direktno vladi u Pekingu", izjavio je u danas državni skretar Majk Pompeo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Majk Pompeo

Pompeo je ocenio da aktivnosti tih kompanija predstavljaju rizik za američku nacionalnu bezbedost, prenosi Rojters.

- Predsednik Tramp je rekao ''dosta'' i mi ćemo to srediti, pa ćemo u narednim danima preduzeti mere u pogledu širokog spektra rizika po nacionalnu bezbednost koje predstavlja softver povezan sa Komunističkom partijom Kine - rekao je Pompeo.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je ranije da razmatra mnoge alternative kada je reč o video-aplikaciji kineske firme Bajt Dens, uključujući i mogućnost zabrane.

- Posmatramo TikTok. Možda zabranimo TikTok. Možda uradimo i neke druge stvari - rekao je Tramp novinarima u Beloj kući pred odlazak na Floridu.

On je objasnio da postoji nekoliko opcija, prenosi Rojters.

- Mnoge stvari se dešavaju, Videćemo šta će biti - dodao je on.

Dobro upućeni poznavaoci ove teme, kažu da se SAD pripremaju da preduzmu akciju protiv TikToka zbog zabrinutosti za bezbednost ličnih podataka koje prikuplja ova popularna video-aplikacija.

Međutim, list Njujork tajms je pozivajući se na neimenovani izvor, objavio da kompanija Majkrosoft pregovara sa Bajt Densom o kupovini TikToka.

Iz kompanije "TikTok" su nakon Trampove najave saopštili da nemaju nameru da promene kurs i da ostaju u SAD.

U izjavi portparola kineske kompanije se navodi da ta platforma pruža milionima Amerikanaca zabavu i komunikaciju tokom pandemije koronavirusa. Odbacuju se kritike da se dele informacije o korisnicima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading