Paravojska "Vagner grupa" ruši Lukašenka!

Autor:

Svet

31.07.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Belorusija sumnja da je grupa od više od 30 osumnjičenih ruskih plaćenika koji su uhapšeni u toj zemlji planirala da izvrši "terorističke akte" u toj zemlji, izjavio je juče državni sekretar beloruskog saveta bezbednosti Andrej Raukov, deset dana pred predsedničke izbore, na kojima se očekuje reizbor Aleksandra Lukašenka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Lukašenko

Raukov je rekao da se do 200 plaćenika i dalje nalazi u Belorusiji i da bezbednosne snage tragaju za njima. U toj zemlji su uhapšena 33 ruska državljanina, za koje se navodi da su članovi ruske privatne paravojne organizacije Vagner grupa. Beloruska novinska agencija Belta objavila je imena i datume rođenja navodnih ruskih plaćenika. Ambasador Rusije u Belorusiji izjavio je da je pozvan na razgovor u ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

 

KREMLJ ČEKA RAZJAŠNJENJE

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Moskva još nema potpune informacije u vezi sa incidentom koji uključuje pritvor ruskih državljana u Belorusiji i da očekuje da se situacija razjasni.

- Naš ambasador imao je sastanak u ministarstvu spoljnih poslova i sa kolegama u Minsku. Nadamo se da ćemo dobiti sveobuhvatne informacije o onome što se dogodilo kao rezultat te komunikacije i putem komunikacionih kanala između naših specijalnih službi - kazao je portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

Protivkandidati pohapšeni, jedan uspeo da pobegne u Moskvu

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Lukašenko se u mesecima pred predsedničke izbore rešio svih rivala koji bi mogli da ga ugroze na glasanju 9. avgusta. Najpre je krajem maja uhapšen bloger Sjarhej Cikanovski, da bi se potom na izborima kandidovala njegova supruga Svjatlana. Zatim je, zbog pranja novca, uhapšen još jedan predsednički kandidat - donedavni direktor Belgrasprom banke, beloruske ispostave Gasprom banke, koji je u Minsku okarakterisan kao ruska marioneta, a bivši diplomata Valerij Cepkalo je iz straha da će i on biti uhapšen nakon što mu je kandidatura odbijena zajedno sa decom pobegao u Moskvu. Njegova supruga Veronika ostala je u Belorusiji i priključila se kampanji protiv Lukašenka.

RASKOL SA PUTINOM

Lukašenko, koji je na vlasti u Belorusiji od 1994, zbog čega ga nazivaju poslednjim diktatorom u Evropi, dugo je bio najodaniji postsovjetski prijatelj Moskve sa kojom je Minsk pre skoro četvrt veka uspostavio nadnacionalni Savez Rusije i Belorusije. Beloruski predsednik bio je i domaćin pregovora koji su imali za cilj obustavljanje sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske u Donbasu, što je ozvaničeno sporazumima iz Minska iz 2014. i 2015. godine. Međutim, nastojanje Putina da savez sa Lukašenkom spajanjem dve zemlje pretvori u zajedničku državu, u kojoj bi Belorusija, koja je 15 puta manja od Rusije, bila samo manjinski partner, dramatično je pogoršalo njihove odnose. Lukašenko je u više navrata optužio Rusiju da praktično želi da pripoji Belorusije, a početkom ove godine tvrdio je da Kremlj preti povećanjem cena nafte i gasa ukoliko on to odbije.

Vagner grupa

RepublikaFoto: youtube.com/CNN
Grupa Vagner

- Privatna paravojna organizacija za koju se veruje da obavlja zadatke koje zvanična ruska vojska ne može zbog javnosti, a navodno, u vlasništvu je Jevgenija Prigožina, poslovnog čoveka bliskog Putinu

- Osnivač Dmitrij Valerjevič Utkin 2013. bio angažovan na "obezbeđivanju naftnih polja i naftovoda u Siriji", a godinu dana kasnije njegovi ljudi su se prvi put pod nazivom Vagner grupa pojavili u Donbasu na početku sukoba na istoku Ukrajine

- U Siriji su ruski plaćenici 2016. učestvovali u ofanzivi protiv Islamske države, a u narednim godinama i u drugim operacijama tokom građanskog rata u toj zemlji

- Prema podacima dostupnim na internetu, pripadnici Vagner grupe delovali su i u Sudanu, Mozambiku i Venecueli, a mediji su 2019. pisali o njihovoj pomoći snagama vlade sa zapada Libije da zauzmu Tripoli i poraze vladu na istoku te zemlje, ali su istočne trupe uz pomoć turske vojske ove godine prešle u kontraofanzivu i oterale vagnerovce

Ipak, sporazum o energentima postignut je i delovalo je da su se tenzije smirile sve do obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Moskvi, koji je, zbog koronavirusa, ove godine održan krajem juna, gde Putin nije želeo da se rukuje sa Lukašenkovim sinom, a beloruski predsednik nije ustao prilikom početka svečanog defilea i odbio je da stane uz Putina pri polaganju cveća.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading