(VIDEO) Potraga za vanzemaljcima: NASA poslala raketu na Mars

Autor: Republika

Svet

30.07.2020

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka svemirska agencija NASA lansirala je danas rover nove generacije "Perseverance" na Mars, koji će na toj planeti istražiti tragove potencijalnog nekadašnjeg života.

RepublikaFoto: youtube.com/TESS Mission
NASA raketa (Arhiva)

Raketa Atlas 5 lansirana je sa Kejp Kanaverala, a prva faze leta i odvajanja delova letelice prošle su prema planu, prenosi BBC.

Misija na Mars vredna je 2,4 milijarde dolara, a letelica bi trebala da dođe do crvene planete u februaru naredne godine.



Robotski rover veličine automobila sa šest točkova trebalo bi na površinu Marsa da donese i minihelikoper i testira opremu za buduće misije na Mars sa ljudskom posadom na četvrtu planetu od Sunca.

 


"Perseverance" bi trebalo da sleti na dno kratera "Jezero" dubokog 250 metara, za koje se veruje da je postojalo i pre 3,5 milijarde godina i koje bi moglo da sadrži dokaze mogućeg života mikroba u prošlosti Marsa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading