Putinovom kritičaru ZABRANJEN ULAZAK U SAD?!

Autor: blic.rs, Republika

Svet

24.10.2017

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bilu Brouderu, poznatom kritičaru ruskog predsednika Vladimira Putina, zabranjen je ulazak u Sjedinjene Američke Države. On je, međutim, rekao da očekuje brzo ukidanje takve odluke.

Bil Brouder, Putinov kritičar

- Mislim da će reakcija javnosti vrlo brzo to razrešiti – rekao je Brauder u telefonskom razgovoru za "Njuzvik".

Brauder, koji je u Londonu, ocenio je da američka vlada neće želeti da izgleda kao da ona pomaže Putinu.

Kako podseća "Njuzvik", Brauder (54) je menadžer hedž fonda u Londonu, čiji je poreski advokat u Rusiji Sergej Magnicki umro u zatvoru 2008.

Američki Kongres je nakon toga odobrio Zakon Magnicki, kojim su stavljene sankcije Rusiji 2012. S obzirom da se Brauder zalagao za sankcije, on smatra da je zabrana ulaza u SAD posledica toga.

Interes za ovaj akt je obnovljen poslednjih mesec, kada je otkriveno da se ruski advokat koji je podržavao ukidanje sankcija, susreo sa sinom predsednika SAD Donaldom Trampom mlađim, Džaredom Kušnerom i drugim Trampovim zvaničnicima u leto 2016.

Brauder, koji je američki državljanin nastanjen u Britaniji, rekao je da je saznao za zabranu ulaska u SAD kad mu je odbijena viza putem standardnog elektronskog sistema ESTA. Obično se ESTA dobija lako – prema podacima Ministarstva državne bezbednosti SAD, 99% onlajn zahteva odobri se za pet sekundi, navodi "Njuzvik".

Putinova vlada je više puta do sada - preciznije četiri - pokušavala da uhapsi Braudera preko Interpola pa nije jasno da li je odbijanje zahteva ESTA povezano sa tim. Američki zvaničnici nisu rekli da li je Brauderovo ime na Interpolovoj listi, niti je komentarisala njegovu zabranu ulaska u zemlju.

Senatori Džon Mekejn i Ben Kardin pozvali su Trampovu administraciju da razmotri odluku, dodajući da bi bilo "nezgodno ako bi SAD odlučile da zabrane ulaz na osnovu odluke istih onih ruskih zvaničnika koji su bili meta ovog važnog zakona (Magnicki)".

Zvaničnici iz vremena mandata predsednika Baraka Obame, uključujući Prita Bhararu, bivšeg advokata, i Majkla MekFaula, nekadašnjeg ambasadora SAD u Rusiji, zatražili su preko „Tvitera“ od američke vlade da odobri Brouderu ulazak u zemlju.

"Njujork tajms"je preneo da Rusi grade slučaj protiv Braudera. Policija i Istražni komitet kancelarije javnog tužioca istražuju Magnickijevu smrt kao ubistvo, predstavljajući kao dokaz navodnu presretnutu komunikaciju zapadnih obaveštajnih službi, naveo je "Njujork tajms".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading