Erdogan: Nemamo aspiracije prema tuđem, ali ne damo svoje

Autor: Tanjug, Republika

Svet

25.07.2020

19:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas Turska nema aspiracije prema tuđim pravima, teritorijama, morima i prirodnim resursima, ali da neće nikom dozvoliti da ostvari pretenzije prema njegovoj zemlji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Erdogan

“Branimo prava i interese našeg naroda i države i prijatelja unutar i izvan naših granica, na kopnu, vodi, u vazduhu i svuda. Bez oklevanja smo išli i pokazali odlučnost i snagu gde god se pojavila neka pretnja po našu zemlju i to od Iraka i Sirije do Libije i Egejskog mora. Prevazilazili smo i sve ekonomske smicalice koje su nam podmetane i pokazali smo narodu da smo uz njega", kazao je Erdogan.

On je posredstvom videokonferencije prisustvovao svečanom otvaranju novoizgrađene zaobilaznice u Amasji na severu zemlje i tom prilikom rekao da je Turska donedavno bila pod stalnim prikrivenim sankcijama, blokadama i pretnjama, a da je sada to država sa kojom svi žele da sarađuju.


Ocenio je da je Turska još jednom razočarala one krugove koji su očekivali da će pokleknuti pred pretnjama i napadima i poručio da Ankara ima priliku da u novom svetskom, političkom i ekonomskom poretku nakon pandemije zauzme znatno važniju poziciju.

Erdogan je takođe kazao da neke države poslednjih dana dižu preteranu buku pod plaštom nezadovoljstva suverenim odlukama turskih vlasti o statusu Aja Sofije i resursima u Egejskom moru, prenosi agencija Anadolija.

"Mi znamo da se tu ne radi ni o Aja Sofiji, ni o Egejskom moru, već da njima ustvari smeta prisustvo turskog naroda i muslimana na ovom području. Tu realnost polako svi počinju shvatati i polako smiruju i prilagođavaju svoje retorike", kazao je Erdogan.

On je dodao da razvojne vizije Turske već daju plodove, a da glasni protivnici njenog napretka ne preduzimaju ništa konkretno jer su svesni snage koju Turska ima na svim poljima.

"Naravno da smo za sve uspehe platili veliku cenu, ali naš narod se nikada ni u istoriji nije libio platiti ceh za ostvarivanje sopstvenih ciljeva", poručio je Erdogan.

Uz upozorenje zemljama koje kritikuju Tursku, Erdogan je pozvao te države da uzmu u obzir potrebnu žrtvu i izađu na megdan ili da otvore kanale za pregovore.

"Turska nema aspiracije prema tuđim pravima, teritorijama, morima i prirodnim resursima. Međutim, nećemo nikom dozvoliti ni da pruža ruku na naša prava, teritoriju i interese", poručio je Erdogan.

 




 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading