Ratno stanje u Americi: Tramp šalje vojsku u Čikago i Albukerki

Autor: Tanjug, Republika

Svet

22.07.2020

21:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas da će federalne snage biti raspoređene u gradovima u kojima dolazi do porasta nasilja, među kojima su Čikago u Ilinoisu i Albukerki u Novom Meksiku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Tramp je na brifingu u Beloj kući za porast nasilja optužio "pokrete koji naginju ulevo, koji žele da rasformiraju i ukinu policijske uprave nakon smrti Džordža Flojda".

- Ovo divljanje nasilja šokira savest naše nacije - rekao je Tramp, prenosi Rojters.

CNN je prethodno preneo da bi Tramp trebalo da proširi federalnu operaciju sprovođenja zakona na dva američka grada, čak i ako lokalni čelnici izražavaju otpor tom potezu.

CNN je ocenio da time Tramp nastoji da ojača svoj imidž "zakona i reda" uoči izbora u novembru.

Ovaj potez prestavlja širenje operacije "Legenda" (Ledžend), koordinirane inicijative za sprovođenje zakona koja je nedavno prebacila savezne resurse u Kanzas Siti u nastojanju da pomogne lokalnim zvaničnicima da se izbore sa naletom nasilnog kriminala u gradu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Program je nazvan po četvorogodišnjem dečaku Ledžendu Taliferu iz Kanzas Sitija, koji je smrtno pogođen iz pištolja dok je spavao kod kuće.

Program ne zahteva izričit poziv lokalnih čelnika, a mnogi su se odupirali ideji da federalni oficiri patroliraju njihovim ulicama, prenosi CNN.

Grupa od 15 gradonačelnika velikih američkih gradova pozvala je ranije federalnu vladu da momentalno povuče svoje snage i "pristane da više unilateralno ne raspoređuje službenike federalne policije u američke gradove".

Gradonačelnici su sekretaru za pravosuđe Vilijemu Baru i vršiocu dužnosti sekretara za unutrašnju bezbednost Čadu Volfu u otvorenom pismu poručili da su jednostrane odluke federalne vlade da pošalje snage u američke gradove "bez presedana" i da "krše fundamentalnu ustavnu zaštitu".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading