Asadova stranka i njeni saveznici pobedili na izborima

Autor: Tanjug, Republika

Svet

21.07.2020

22:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Sirijska vladajuća stranka Baas i njezini saveznici osvojili su većinu na parlamentarnim izborima, koji su održani u toj zemlji 19. jula, pokazuju rezultati koje je danas objavila izborna komisja te zemlje.

Bašar al Asad

Stranci predsednika Bašara al-Asada i njenim saveznicima pripalo je 177 od 250 poslaničkih mesta na trećim po redu izborima od početka rata u Siriji pre devet godina, prenose arapski mediji na engleskom jeziku.

Predsednik izborne komisije Samer Zamrik rekao je da je na izbore u nedelju izašlo 33 odsto birača, manje nego 2016. godine, kada ih je bilo 57 odsto.

Sirijci su glasali na više od 7.000 biračkih mesta od kojih su neka u bivšim uporištima pobunjenika nad kojima su vladine snage vratile kontrolu u poslednje dve godine.

Izbori, koji su bili zakazani za april, dva puta su odlagani zbog pandemije korona virusa.

Asadovi protivnici su izbore označili kao "farsu" dok je većina broj građana u anketama na biračkim mestima navela da je su zabrinuti zbog životnih troškova.

Izbori su održani u uslovima strogih zdrastvenih mera uvedenih zbog sprečavanje širenja virusa Covid-19.

Oni su održani posle uvođenja novih američkih sankcija koji su na snazi od prošlog mesesa, ali i kampanje za borbu protiv korupcije u kojoj je bogati rođak predsednika Asada pod pritiskom da vrati desetak miliona dolara državi.

Oko 1.658 kandidata učestvovalo je u izboru 250 poslanika u Narodnoj skupštini te zemlje.

Glasanje nije sprovedeno u severo-zapadnoj provinciji Idlib, poslednjem uporištu pobunjenika u toj zemlji, koji kontrolišu kurdske trupe koje podržavaju SAD.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading