AMERIMA SMETA SEVERNI TOK 2! Pompeo poslao OPASNE pretnje zbog izgradnje gasovoda

Autor: Mediji

Svet

19.07.2020

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vašington je gasovod Severni tok-2 i drugi krak gasovoda Turski tok proglasio za projekte koji ugrožavaju nacionalnu bezbednost SAD. Ovo je zvanično saopštio državni sekretar SAD Majk Pompeo, naglasivši da će protiv svih uključenih u te projekte mogu biti uvedene američke sankcije.

Majk Pompeo

Pompeo je svim kompanijama uključenim u ta dva projekta otvoreno poručio: "SAD neće tolerisati dalje učešće u tim projektima. Kupite se odatle, ako želite da izbegnete posledice"!

Gasovod Turski tok, koji su 8. januara zvanično otvorili turski i ruski predsednik, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, prenosi gas od Rusije do Turske kroz Crno more. Predviđeno je da gasovod ima dva kraka, ukupnog kapaciteta oko 31,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

Prvim krakom će u Tursku svake godine stizati 15,75 milijardi kubnih metara ruskog gasa, dok bi drugim 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje trebalo da ide u zemlje južne i jugoistočne Evrope.

Drugi krak gasovoda ide od Turske preko Bugarske ka Srbiji i zatim Mađarskoj, a planirano je da gradnja bude nastavljena prema Slovačkoj i Austriji. Američka pretnja sankcijama odnosi se na drugi krak Turskog toka.

RepublikaFoto: twitter.com/@GazpromEN

Dan ranije je američki poslovni list The Wall Street Journal optužio Nemačku da je učešćem u projektu Severni tok 2 sopstvene ekonomske interese stavila iznad kolektivnih interesa Evropske unije.


Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je odmah potom da Berlin neće promeniti stav u vezi sa Severnim tokom 2 i da želi da Evropska unija obnovi strateške odnose sa Rusijom.        

Pompeo je taktički izjavio da je i za SAD važno da pregovaraju sa Rusijom i da maksimalno poboljšaju odnose sa Moskvom.

Već narednom rečenicom je saopštio da Rusija Americi preprečuje put u Venecueli i Siriji. Čak je dodao da Rusija "svojim pogubnim delovanjem u tim zemljama podriva interese nacionalne bezbednosti SAD".

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Poznati nemački spoljnopolitički ekspert Aleksandar Rar povodom Pompeovih pretnji je rekao: "Na horizontu Nemačke se gomilaju oblaci. Berlin pokušava da reši sporove oko Severnog toka 2 diplomatskim putem kako bi izbegao američke sankcije. Ali,  veliko je pitanje koliko će ti pokušaji biti efikasni".

Rar dodatno naglašava: "Nemačka ne može dozvoliti Amerikancima da je - uz pomoć Poljske i baltičkih država - izoluju. Nemci su zbunjeni: s jedne strane, ne žele da budu američki vazali, a s druge - ne mogu da se odreknu saradnje sa Vašingtonom. Vlada Merkelove će morati da donese neku odluku. U suprotnom: živote će sve postaviti na svoje mesto - bez učešća Berlina".

Podsetimo, američki državni sekretar Majk Pompeo i ranije je pokušao da  "odvrati Mađarsku od davanja podrške gradnji 'Turskog toka'", kojim treba da teče ruski gas. Istu stvar Vašington je tražio i od Bugarske, koja je upravo pod pritiskom Bele kuće i Brisela upropastila "Južni tok".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading