RAMPA OD KURCA: Austrija se protivi bezuslovnoj pomoći zemljama najugroženijim od korone, tvrdi da su "uništene"

Autor: Tanjug, Republika

Svet

18.07.2020

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, povodom rasprave na Samitu EU o fondu za obnovu, nazvao je južne susede "državama kojima su sistemi uništeni".

RepublikaFoto: Tanjug
Sebastijan Kurc

Austrija se protivi da novac, koji je EU uzela kao kredit, bez ikakvih uslovljavanja da zemljama koje su najpogođenije koronavirus krizom.

- Ako taj novac ne bude bio iskorišćen za investiciju u budućnost, ako ne bude bio povezan sa potrebnim reformama u državama, koje imaju razorene sisteme, ili imaju velike probleme, onda će sve to nestati - upozorio je kancelar na konferenciji za novinare.

U dnevniku austrijskog javnog servisa ORF, on je branio svoju izjavu i kazao da je poznato da su brojne zemlje mnogo zadužene.

- U zemljama kao što je Italija postoje jasni deficiti i zbog toga su potrebne odlučne reforme, jer u suprotnom će nestati novac - objasnio je Kurc.

Ponovio je da postoje problematični sistemi i da su pojedini sistemi potpuno uništeni, kao što je konkurentnost.

U Briselu se trenutno pregovara o uspostavljanju fonda za obnovu od 750 milijardi evra, koje bi EU obezbedila kroz zajedničko zaduživanje, ali i o višegodišnjem finansijskom okviru od više od 1.000 milijardi evra.

Austrija, uz još nekoliko zemalja, protivi se zajedničkom zaduživanju bez uslovljavanja sredstava za pomoć, a i protivi se povećanju uplata u budžet EU, što je predviđeno nakon izlaska Velike Britanije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading