Pozadina pretvaranja drevne građevine u džamiju: Erdogan Aja Sofijom skreće pažnju s ekonomske krize!

Autor:

Svet

16.07.2020

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnja vizantijska crkva Aja Sofija, koja je pod osmanlijskom vlašću bila džamija, a potom i muzej u modernoj turskoj državi, prošlonedeljnom odlukom turskog suda opet je pretvorena u džamiju, što je poslužilo aktuelnom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da skrene pažnju sunarodnika s ekonomskih problema.

RepublikaFoto: pixabay.com
Aja Sofija

Američki CNBC navodi da se Turskoj sve brže smanjuju rezerve u stranoj valuti, koje bi držale stabilnom tursku liru, pa je vrednost nacionalne valute pala na najnižu vrednost još od rekordnog pada početkom maja, a inflacija je u junu iznosila 12,6 odsto, više nego što su ekonomisti očekivali. Svetski mediji prenose da su ankete koje su prethodile odluci o vraćanju statusa džamije Aja Sofiji ukazivale da su građani Turske svesni da Erdogan to čini kako bi se javnost manje bavila privrednim problemima. Istraživanje javnog mnjenja koje je uradila agencija "MetroPOLL" pokazalo je da je upravo to kao predsednikovu nameru ocenilo 44 odsto ispitanika, dok oko 12 odsto smatra da je vlast uvidela da je prenamena Aja Sofije u islamsku bogomolju dobar adut kojeg se treba držati u slučaju prevremenih parlamentarnih izbora.

I vođa opozicije Imamoglu za džamiju

Jedan od lidera opozicije Ekrem Imamoglu, gradonačelnik Istanbula izjavio je da je Erdogan kontroverze oko Aja Sofije iskoristio za skretanje pažnje od raznih loših poteza vlasti, od ekonomije do načina na koji je upravljao krizom izazvanom koronavirusom. Ipak, on podržava prenamenu pošto je i za njega Aja Sofija oduvek bila džamija.

Više od milion Turaka potpisalo je peticiju kojom je traženo da Aja Sofija postane džamija, po anketama je čak 73 odsto ispitanika podržalo tu ideju. Aja Sofiju kao muzej je inače u periodu od 2007. do 2019. posetio skoro 31 milion ljudi, a interesovanje turista moglo bi da opadne nakon njene prenamene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading