Da li je švedski "LUDAČKI EKSPERIMENT" urodio plodom? To će da pokaže DRUGI TALAS epidemije!

Autor: Republika

Svet

14.07.2020

14:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ne bude drugog talasa zaraze virusom korona, pokazaće se da je "ludački eksperiment" bez karantina i strogih mera stvorio imunitet kod velikog broja ljudi i ispunio svoju svrhu, navode agencije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nedavno istraživanje na nacionalnom nivou pokazalo je da je čak 30 odsto Šveđana stvorilo imunitet na virus korona.

Ako im "imunitet krda" pomogne kao mera u suzbijanju virusa tokom drugog talasa, švedski pristup, koji su mnogi osporavali i kritikovali, mogao bi se pokazati kao efikasan.

Brojni stručnjaci su švedski model odbrane od virusa, koji se zasnivao na imunitetu krda, nazivali "ludačkim eksperimentom".

Šveđani nisu uvodili restriktivne mere poput ostatka svijeta. Oni su, dok se većina seta suočavala sa životom u vanrednim okolnostima, slobodno izlazili i družili se, prenosi britanski list "Telegraf".

Osim zabrane okupljanja više od 50 ljudi, život se u Švedskoj nastavio kao da epidemije nema. Deca mlađa od 16 godina išla su u školu. Niko nije nosio masku.

Kao i u većini evropskih zemalja, Švedska je vrhunac u broju umrlih od kovida-19 dostigla u prvoj polovini aprila, nakon čega je usledio stabilan pad.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Grafikoni koji pokazuju uzroke smrtnosti i brojeve obolelih ne razlikuju se od istih takvih grafikona iz drugih zemalja Evrope.

Međutim, veliko je pitanje koliko uopšte traje imunitet na korona virus.

Ali, sada su se i ciljevi drugih zemalja u EU promenili, pa više nigde nije svrha potpuno zatvaranje, već prevencija smrti po svaku cenu.

Novi Zeland je uspeo da iskoreni virus, ali se zbog toga "pozdravio" sa svojom najvećom izvoznom industrijom – turizmom, koja uključuje deset odsto njegove ekonomije i 14 odsto ukupne radne snage.

Izolovan od ostatka sveta, Novi Zeland je sada zatvorenik koji zavisi od vakcine protiv virusa korona, a ona možda nikada neće biti pronađena.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

I u Australiji, u kojoj su mislili da su pobedili virus, usledili su novi karantini i zatvaranje milionske populacije.

Virus bukti u SAD, Izraelu i Južnoafričkoj Republici, Meksiku, Rusiji...

Iako Švedsku neće zaobići globalna recesija koja sledi, ako vakcina protiv virusa korona počne da se proizvodi do jeseni, Šveđani će biti bezbrižni, navodi list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading