PLANOVI TURSKOG PREDSEDNIKA ZABRINULI IZRAEL: Erdogan posle Aja Sofije "oslobađa" i džamiju Al Aksu!

Autor:

Svet

13.07.2020

21:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao je "oslobađanje džamije Al Aksa" iz ruku Izraela, nakon što je u petak "vaskrsao" Aja Sofiju kao džamiju, piše izraelski list Džeruzalem post.

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Al Aksa

Dnevnik podseća da je kontroverznom odlukom turskog suda vizantijska crkva Aja Sofija, koja je 1453. godine pretvorena u džamiju, da bi je osnivač moderne turske države Mustafa Kemal Ataturk 1934. proglasio muzejom, ponovo postala islamska bogomolja.

List prenosi da je na sajtu turskog predsedništva objavljeno da "uskrsnuće Aja Sofije najavljuje oslobađanje džamije Al Aksa" i da je "ponovo zapaljena vatra nade muslimana i svih potlačenih, oborenih i iskorišćenih". Objašnjava se da je Erdoganov govor, koji je bio na turskom jeziku, za potrebe sajta preveden malo drugačije na arapski i engleski jezik.

Džeruzalem post: Ambicije Ankare mnogo su veće od pukog uspostavljanja islamskih molitvi u Aja Sofiji, to je deo šire islamske agende za region

Na arapskom jeziku navodi se da je pretvaranje Aje Sofije u džamiju deo "povratka slobode Al Akse", što, prema oceni lista, u stvari znači da bi Izrael trebalo da bude izbačen iz kontrole starog grada Jerusalima, u kom se nalazi Al Aksa. Erdogan je povezao odluku o Aja Sofiji s oživljavanjem islama od drevnog grada Buhare u Uzbekistanu do Andaluzije u Španiji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Aja Sofija

- Povezivanje velike promene u Aja Sofiji sa Jerusalimom pokazuje da su ambicije Ankare mnogo veće od pukog uspostavljanja islamskih molitvi u istorijskoj džamiji i crkvi u Istanbulu, to je deo šire islamske agende za region - piše izraelski dnevnik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading