Analitičari upozoravaju Demokratsku partiju: BAJDEN PRERANO SLAVI POBEDU NAD TRAMPOM!

Autor:

Vesti

13.07.2020

21:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do predsedničkih izbora u SAD ostalo je nešto više od 100 dana, a prednost demokratskog kandidata Džoa Bajdena i dalje je velika u odnosu na aktuelnog šefa Bele kuće Donalda Trampa, ali analitičari iz Demokratske partije upozoravaju pristalice ove stranke da je "još rano da se slavi Trampov poraz".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden/Donald Tramp

Na sajtu CNN objavljen je tekst Arika Virsona, nekadašnjeg savetnika za medije bivšeg njujorškog gradonačelnika i milijardera Majkla Blumberga, koji je zajedno sa Bredlijem Honanom, savetnikom predsedničkih kampanja Bila i Hilari Klinton, analizirao podatke koji pokazuju da je Bajden previše samouvereno ušao u završnicu izborne trke.

UTICAJ KORONE I BLM

Većina demokrata već slavi kraj Trampove vlasti pošto su faktori na koje je u dobroj meri uticala "duboka država" da bi oslabila šanse republikanskog predsednika da osvoji mandat uticali da Tramp u anketama stoji slabije u odnosu na Bajdena. Među njima je najznačajnije to da je od koronavirusa već umrlo više od 137.000 Amerikanaca i da KOVID-19 ne pokazuje znake slabljenja, zbog čega privreda upada u najgoru recesiju za poslednjih nekoliko decenija, a uz to se i dalje ne stišavaju rasni protesti pokrenuti nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda prilikom policijskog privođenja krajem maja. Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi Bajden ove jeseni mogao da ugrozi i tradicionalna republikanska uporišta, kao što su Džordžija i Teksas, ali Virson i Honan primećuju da se Tramp ne predaje.

- Poput nekakvog modernog uličnog mađioničara, Tramp nastavlja da izvlači nove trikove iz rukava i dovodi demokrate u nezgodan položaj u anketama kada to najmanje očekuju - navode ovi analitičari.

Amerikanci retko teraju predsednike posle prvog mandata

Analitičari Virson i Honan podsećaju na još jednu stvar koja ne ide u prilog Bajdenu, a to je da za poslednjih 75 godina svega trojica američkih predsednika nisu uspela da osvoje drugi mandat. Poslednji kandidat koji je uspeo da iz Bele kuće otera tadašnjeg predsednika bio je Bil Klinton, koji je 1992. pobedio Džordža Buša starijeg, ali i tada nije osvojio većinu i dobio je samo 43 odsto glasova, pošto je nezavisni kandidat Ros Perot napravio iznenađenje i uzeo čak 19 odsto.

Oni se pozivaju na istraživanje Foks njuza, prema kojem Bajden ima 12 odsto prednosti u odnosu na Trampa, odnosno svega "tričavih" četiri odsto više nego u maju, pre početka protesta pokreta Crni životi su važni (BLM). Navode da većem povećanju prednosti nije pomoglo ni to što su savezne države koje obično glasaju za republikance razorene koronavirusom.

- Trampove brojke su u mnogo manjem padu nego što bi se to očekivalo, uzimajući u obzir, u suštini, sve što se dešava - navode Virson i Honan.

ŠTA KAŽU BROJKE

9,2% po najnovijim podacima Fivethirtyeight.com, sajta koji objedinjuje ankete u Americi, vodi Bajden u odnosu na Trampa (50,5:41,3), što znači da je Tramp smanjio vođstvo od 12%, koje je Bajden doskora imao
76% Afroamerikanaca podržava Bajdena, porast svega dva odsto, iako je on odmah stao na njihovu stranu u protestima, isto je imala i Klintonova, kojoj bi nekoliko procenata više verovatno donelo pobedu 2016.

24% odsto latino glasača je uz Bajdena, u poređenju sa 38 odsto, koliko je Klintonova imala pre četiri godine

56% Amerikanaca u ključnim saveznim državama (swing states) podržava Trampovo vođenje ekonomije u vreme koronavirusa

KAO HILARI KLINTON

Oni su uporedili najnovije podatke o podršci Bajdenu među belcima bez fakultetske diplome u ključnim državama (swing states), koje je Tramp osvojio 2016, s onom koju je bivši demokratski potpredsednik SAD imao prošlog oktobra. Ispostavilo se da je Bajden posle svih nevolja u koje je Amerika upala tu ostvario povećanje od svega jedan odsto. Ni kod nebelačkog stanovništva Bajden se nije mnogo ovajdio na nesreći. Kod Afroamerikanaca podrška mu je porasla svega dva odsto u odnosu na oktobar, sa 74 na 76 odsto, a kod hispanoameričke populacije upola manje, sa 35 na 36 odsto. Uz to, 30 odsto Amerikanaca koji nisu belci, prema anketama iz juna, podržava Trampa, samo jedan odsto manje nego pre početka pandemije i rasnih nemira. Kod Afroamerikanaca podrška Trampu se nije menjala i iznosi konstantnih devet odsto.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hilari Klinton

- Dakle, posle svega što se desilo od smrti Džordža Flojda, uključujući stalno Trampovo demonizovanje BLM, Bajden je tačno na nivou podrške crnih glasača na kojem je Hilari Klinton bila (koja je potom izgubila od Trampa) - navode analitičari, koji naglašavaju da kod latino glasača Bajden ima čak 14 odsto manje podrške nego Klintonova 2016.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading