OTIMAČINA ZA POSAO! Svi žele OVO da rade: Na 3.000 radnih mesta javilo se 90.000 ljudi!

Autor:

Svet

08.07.2020

21:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pandemija koronavirusa prodrmala je ceo svet, mnogi ljudi ostaju bez posla, a još uvek ne znamo koliko ćemo se boriti sa posledicama ove pošasti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Gotovo 90.000 Španaca se takmičilo za 3.000 radnih mesta redara na plažama. Radno mesto koje se sastoji od patrole plažom i upozoravanja kupača da se pridržavaju mera i drže dva metra rastojanja, najpoželjniji je posao ovog leta, prenosi dw.com.

Za posao su se pre svega prijavili mladi ljudi. To je s jedne strane zato što je to naporan posao po letnjim vrućinama, a s druge strane zato što su mladi Španci najviše pogođeni korona-krizom. Više od milion Španaca je zbog pandemije izgubilo posao – polovina ih je mlađa od 35 godina.

Radno vreme je od 9 do 15 sati, a plaća je 1.500 evra neto mesečno što je iznadprosečno dobro za španske prilike.

Foto: Ilustracija

Posao redara na plažama je smislila regionalna vlada Andaluzije. Nadaju se da će time "jednim udarcem ubiti dve muve", kaže Ana Celia Gonzáles, upravnik ustanove za civilnu zaštitu u Malagi.

Kako ističu, glavni cilj je sprečavanje širenja zaraze i briga za sigurnost kupača. Ali, tim projektom se želi i pomoći lokalnoj turističkoj industriji da ponovo stane na noge, jer je pre krize u njoj bilo zaposleno više od 300.000 Andalužana.

Španija, kao i Hrvatska, za sad ne beleži masovan dolazak turista iako su granice otvorene. Budući da im turizam čini oko 12 odsto BDP-a, ali i gotovo 13 odsto svih zaposlenih Španaca radi u turizmu i povezanim delatnostima, njihove su vlasti morale brzo reagovati i smisliti strategiju kako da umanje nezaposlenost, posebno mladih, čija je nezaposlenost na vrhuncu krize iznosila preko 50 odsto.

Hrvatska je, poređenja radi, još više zavisna od turizma s 20 odsto udela u BDP-u, a svaki deseti Hrvat je zaposlen u tom sektoru, prenosi Novac.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading