VIŠE OD GODINU DANA NEMA VIRUSA U KRVI: Prvi HIV pacijent koji je izlečen lekovima!

Autor:

Svet

08.07.2020

21:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brazilac koji ima 36 godina i koji je bio pozitivan na HIV verovatno je postao prvi pacijent na svetu koji se potpuno izlečio nakon terapije snažnim eksperimentalnim koktelom antivirusnih lekova. Kako tvrde naučnici sa univerziteta u Sao Paulu, tokom 66 nedelja lečenja pacijent više nema tragova infekcije u krvi - ni samog virusa ni njegovih antitela. Međutim, rezultati se i dalje smatraju preliminarnim i još se čeka njihova potvrda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Iako se radi o još jednom izolovanom slučaju, ovo je verovatno prvi dugoročni izlečeni čovek od HIV, kojem nije bila potrebna transplantacija koštane srži - ističu naučnici sa dr Rikardom Dijazom na čelu.

Do sada je prijavljeno da su se samo dva pacijenta u svetu uspešno izlečila od HIV, ali su, za razliku od Brazilca, obojica bila izložena transplantaciji koštane srži kao deo antikancerogene terapije. Jedan je Timoti Braun, poznatiji kao "berlinski pacijent", koji bez HIV živi već 10 godina, a drugi je Adam Kastiljeho "londonski pacijent".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Brazilskom pacijentu HIV je dijagnostikovan 2012. godine, a posle dva meseca počeo je da prima terapiju. Međutim, 2016. godine je sa još nekoliko dobrovoljaca postao deo kliničkog ispitivanja, tokom kojeg je uzimao i antivirusni koktel lekova. Lečenje je obustavio u martu 2019. godine, a od tada analize pokazuju da HIV više nema u njegovom organizmu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading