Donbas uskoro ulazi u sastav Rusije?

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

05.07.2020

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši premijer samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) Aleksandar Borodaj izjavio je na kongresu ruske partije "Rodina" da će dve republike iz Donbasa uskoro ući u sastav Rusije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Siguran sam da će prilično brzo republike Donbasa (DNR i LNR) postati, ne de-fakto delovi Rusije, kao što su sada, već i de-jura - rekao je Borodaj.

On je nazvao važnim korakom to što je Donbas glasao za promenu ustava u Rusiji.

Kongres partije "Rodina", poznatog pisca Zahara Prilepina, održan je 4. jula u Sankt Peterburgu.

Ranije je šef samoproglašene Donjecke narodne republike Denis Pušilin izjavio da je glavni cilj DNR ulazak u sastav Rusije.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, u tom sukobu je stradalo oko 13.000 ljudi. Rešavanje situacije u Donbasu razmatra se, pored ostalog, na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila već tri dokumenta sa preporukama za smirivanje sukoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading