BANKROT VATIKANA? Sveta stolica u problemu zbog raširene korupcije

Autor: Republika

Svet

01.07.2020

19:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džordž Vajgel, američki biograf pokojnog pape Jovana Pavla Drugog, izjavio je da postoji mogućnost bankrotstva Vatikana zbog loše uprave i ozbiljne korupcije.

Foto: Tanjug/AP
Papa Franja

Sputnjik, pozivajući se na vatikanski sajt Katoličke vesti, navodi da je Vajgel, koji je predstavljen kao autor monumentalne biografije Jovana Pavla Drugog, objavio novu knjigu "Sledeći papa - kancelarija Svetog Petra i Misionarska crkva" (The Next Pope - The Office of Peter and a Church in Mission). Navodi se da Vajgel u knjizi posebnu pažnju poklanja ozbiljnoj finansijskoj krizi u Vatikanu.

Prema njegovom mišljenju, Svetoj stolici preti bankrot.

- To je rezultat loše uprave i velike korupcije. Borba protiv toga sastoji se, pre svega, u promeni strukture zapošljavanja specijalista van Rimske kurije. Nije retkost da se sada važni zadaci daju ljudima bez ikakvih kompetencija - tvrdi Vajgel.

RepublikaFoto: pixabay.com
Vatiakn

Navodi se da su ranije mediji pisali da je italijanski novinar Đanluidi Nuci dobio pristup finansijskim dokumentima Vatikana, koje je proučio, i u knjizi "Strašni sud" napisao da je Vatikan na ivici bankrota.

PRETRES U BAZILICI

Vatikanska policija u utorak je izvršila pretres odeljenja zaduženog za održavanje i restauraciju u Bazilici Svetog Petra, zaplenivši dokumenta i računare kako bi istražila potencijalnu korupciju. Iz kancelarije Svete stolice za odnose sa javnošću saopšteno da je zaplenjen materijal iz tehničkih i administrativnih odeljenja konzervatorske ustanove "Fabrika di San Pjetro" (Fabbrica di San Pietro), koja datira iz 15. veka, iz vremena pre nego što je počela izgradnja bazilike.

CIA o Vatikanu

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- prema poslednjim dostupnim podacima Centralne obaveštajne agencije Amerike, iz 2016. Vatikan ima 4.822 zaposlenih

- oko 3.000 njegovih i sveštenih i svetovnih lica živi van granica Vatikana

- prema poslednjim dostupnim podacima iz 2013. godine, kada je na čelo Svete stolice došao papa Franja, prihodi Vatikana iznosili su 315 miliona dolara, a rashodi 348 miliona dolara

Ovaj pretres je podsetio na policijsku akciju iz oktobra prošle godine, kada je vatikanska policija istraživala kupovinu zgrade u luksuznom delu Londona. Odeljenje u kojem je izvršen najnoviji pretres trenutno nadgleda restauraciju kupole bazilike, koja je donedavno delimično bila prekrivena skelama.

FRANJIN POVERENIK

Mediji su preneli da je pretres obavljen na osnovu saveta glavnog revizora, bez navođenja detalja. Takođe se pisalo da je papa Franja imenovao poverenika koji će privremeno voditi odeljenje. Poverenik je dobio zadatak da reorganizuje to odeljenje i ažurira statute u skladu sa papinim ukazom od 1. juna, kojim su predočena nova pravila nabavke i rashoda kako bi se smanjio rizik od korupcije pri javnim nabavkama. U saopštenju iz Vatikana su posebno bila spomenuta nova pravila, što bi moglo da znači da je pretres imao veze sa dodeljivanjem ugovora.

"Tajna večera" sa crnim Isusom kod anglikanaca

U jeku protesta pokreta "Crni životi su važni" (Black Lives Matter), koji su krenuli u SAD i proširili se na svet, u katedrali Svetog Albansa u grofoviji Hartfordšir u Velikoj Britaniji pojavila se varijacija slike Leonarda da Vinčija "Tajna večera" sa crnim Isusom Hristom. Sputnjik prenosi navode Dejli mejla da je starešina katedrale pristao da stavi ovu sliku, nakon poziva Anglikanske crkve da se preispita lik Hrista kao belog čoveka. Platno je delo slikarke Lorne Mej Vodsvort i naslikano je još 2009. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading